Güncel Patoloji Dergisi 2018 , Vol 2 , Num 2
PANKREAS ADENOKARSİNOMU OLGULARININ AJCC 8.EDİSYON PATOLOJİK EVRELEMESİNE GÖRE EVRELENMESİ VE PROGNOSTİK DEĞER ANALİZİ
Anıl Aysal 1 Cihan Ağalar 2 Tufan Egeli 2 Mücahit Özbilgin 2 Tarkan Ünek 2 Tuba Ünek 3 Funda Obuz 4 İbrahim Astarcıoğlu 2 Özgül Sağol 1
1 Dokuz Eylül Üniverstitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Patoloji, 2 Dokuz Eylül Üniverstitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi, 3 Dokuz Eylül Üniverstitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji, 4 Dokuz Eylül Üniverstitesi Tıp Fakültesi Radyoloji

Özet

Amaç: Pankreas karsinomlarının pT ve pN evrelemesinde Amerikan Kanser Komitesi (AJCC) 8.Edisyon?a göre önemli değişiklikler olmuştur.Son yıllarda yapılan çalışmalarda önceki pT evreleme sisteminin uygulanmasının zorluğu vurgulanmış ve tümör çapının önemli bir prognostik faktör olduğu gösterilmiştir. Metastatik lenf nodu sayısının sağkalım açısından önemli bir prediktör olduğu saptanmıştır.Bu nedenle yeni evreleme sisteminde pT1-T2-T3 tümör çapına bağlı olarak belirlenmekte, metastatik lenf düğümü sayısı pN evresini pN1 ve pN2 olarak değiştirmektedir. Bu çalışma, merkezimizde opere olan pankreas duktal adenokarsinomu olgularında yeni evreleme sistemindeki değişikliklerin sağkalımı öngörmedeki değerini ortaya koymayı amaçlayan bir validasyon çalışmasıdır.

Gereç-Yöntem: 2005-2017 yılları arasında merkezimizde pankreas rezeksiyonu olan 106 pankreas duktal adenokarsinom olgusu AJCC 8.edisyon evreleme sistemine göre pT ve pN evresi açısından yeniden evrelenmiştir. Olguların önceki pT/pN evreleri ile yeni pT/pN evrelerinin sağkalım ile ilişkileri istatistiksel olarak araştırılmıştır.

Bulgular: Olguların ortalama sağkalım süresi 28.78 aydır. Önceki pT evresinin genel sağkalıma etkisi istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır (p: 0.676). Yeni pT evresi ile sağkalım arasında da istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmamıştır (p:0.215). Eski evreleme sistemine göre beklenen sağkalım süreleri pT1?de 30.27, pT2?de 50.81, pT3?de 39.93 aydır. Yeni evrelemeye göre beklenen sağkalım süreleri ise pT1?de 75.83, pT2?de 41.81, pT3?de 34.49 aydır. Önceki pN evresi ile genel sağkalım arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmıştır (p:0,014). Yeni evrelemeye göre pN1 ve pN2 olan olgularda genel sağkalım açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır (p:0.086). pN1 olan olgularda beklenen sağkalım süresi 37.96 ay iken, pN2 olan olgularda 34.50 aydır.

Sonuç: Bizim serimizde yeni pT ve pN evreleri ile sağkalım arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunmamakla birlikte beklenen sağkalım sürelerine bakıldığında yeni evrelemenin hastaların sağkalımını öngörmede pT1 olguarda daha belirgin olmak üzere daha başarılı olduğu saptanmıştır. İstatistiksel sonuçların vaka sayısının az olmasına ve olguların büyük kısmını T2 veT3 olguların oluşturmasına bağlı olabileceği ve çokmerkezli daha geniş seriler içeren çalışmalar ile verilerin desteklenmesi gerektiği düşünülmüştür.