Güncel Patoloji Dergisi 2017 , Vol 1 , Num 3
SENDROM DEĞİL, SENKRON TÜMÖR VARLIĞI: İNCE BARSAKTA GASTROİNTESTİNAL TÜMÖR VE NÖROENDOKRİN TÜMÖR BİRLİKTELİĞİ
Neslihan Komut1, Elife Kımıloğlu1, Havva Ceren Ağcakoyunlu1, Merve Cin1, Doğan Gönüllü2, Ahmet Serkan İlgün2, Nusret Erdoğan1
1Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gop Taksim Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Tıbbi Patoloji
2Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gop Taksim Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Genel Cerrahi

Özet

Giriş

Gastrointestinal stromal tümörler (GIST) sindirim sisteminin en sık görülen mezenkimal tümörleridir. GIST’ler en sık olarak midede, daha sonra da ince barsakta görülür. Pek çok çalışma göstermiştir ki GIST’lere ek maligniteler gelişebilir. Sendromların eşlik etmediği GIST ve senkron tümör varlığı nadir olsa da, son çalışmalar göstermiştir ki GIST ve sekonder neoplazi birlikteliği, tümörlerin senkron ve asenkron gelişimi nedeniyle karmaşıktır. Literatür bilgisi göstermiştir ki sindirim sisteminde GIST ve nöroendokrin tümör (NET) birlikteliği nadirdir. Olgu: İki yıl önce GIST tanısı alan 46 yaşındaki kadın hasta, hastanemize ince barsak mesenterinde rekürren kitle ile başvurdu. Hastaya ince barsak rezeksiyonu yapıldı. Makroskopik incelemede, mezenter ve submukozada üç ayrı kitle odağı görüldü. Histopatolojik incelemede hem epitelyal hem de stromal morfoloji sergileyen iki ayrı tümör çeşidi izlendi. Uygulanan immünohistokimyasal belirteçler ( Pansitokeratin, Epitelial Membran Antijeni, Sinaptofizin, Kromogranin) bu morfolojik bulguları destekledi.

Sonuç

Bütün bulgular birlikte değerlendirildiğinde hasta Gastrointestinal Stromal Tümör ve Nöroendokrin Tümör olarak tanı aldı. Nadir de olsa GIST ve NET’lerin senkron olarak sindirim sisteminde görülebileceği akılda tutulmalıdır.