Güncel Patoloji Dergisi 2017 , Vol 1 , Num 3
KİSTİK FİBROEPİTELYOMA: NADİR BİR OLGU SUNUMU
Yasemin Çakır 1, Cem Leblebici1
1Sağlık Bilimleri Üniversitesi İstanbul Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Tıbbi Patoloji

Özet

GİRİŞ: Pinkus'un fibroepitelyoması oldukça nadir bir tümördür. Çoğunlukla gövde, uyluk ve kasıkta polipoid kitle şeklinde gelişir. İlk olarak 1953 yılında Hermann Pinkus tarafından tarif edilmiştir. Sonrasında dev, pleomorfik, pigmente, hidroadenomatöz ve kistik olmak üzere pek çok varyantı tanımlanmıştır. Kistik varyant oldukça nadirdir. Şu ana kadar ingilizce literatürde 3 olgu bildirilmişitr. Bu varyantta kistler gerçek epitel ile döşeli olmayıp stromanın dejenerasyonu sonucu oluşmakta ve gerçekte psödokist özelliğindedirler.

OLGU: Özgeçmişinde 10 yıl önce kolon kanseri nedeniyle operasyon hikayesi bulunan 32 yaşında erkek hasta kasık bölgesindeki ağrılı şişlik nedeniyle hastanemize başvurdu. Plastik cerrahi kliniği tarafından bölümümüze gönderilen biyopsinin makroskopik incelemesinde 1.5 cm çapında sarı-ten renkli polipoid kutanöz tümör izlendi.

Histopatolojik incelemede belirgin fibröz/ hyalinize stroma içinde granüler eozinofilik materyal ile dolu çok sayıda kistik boşluktan oluşan dermal tümöral oluşum saptandı. Tümörü yüzey epiteli ile yer yer birleşen, periferik palizatlanma gösteren, birbirleri ile anastomozlaşan, basaloid görünümde epitelyal hücre kordonları ve adaları oluşturmaktaydı. Stroma yer yer sellüler görünümde iken bazı alanlarda değişken miktarlarda ödem, hyalinizasyon ve psödokistik dejenerasyon alanları içermekteydi. Psödokistik dejenerasyon alanlarının birleşmesiyle yer yer makrokistler oluşmaktaydı.

SONUÇ: Kistik varyant fibroepitelyoma oldukça nadirdir. Özellikle kistik trikoblastom ve hidroadenom gibi kistik özellikler gösteren deri eki tümörlerinin ayırıcı tanısında akılda tutulmalıdır.