Güncel Patoloji Dergisi 2017 , Vol 1 , Num 3
PİLONİDAL SİNÜSTE AKTİNOMİÇES KOLONİZASYONU
Fahriye Kılınç2, Naile Kökbudak1, İsmail Harmankaya1
1Konya Numune Hastanesi
2Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi

Özet

Giriş

Pilonidal sinüs (PS) en sık sakrokoksigeal bölgede görülür. Erkeklerde, 40 yaş altında, öğrencilerde, özellikle asker ve şöförler gibi meslek gruplarında daha sık görülür. Vücudun diğer kıvrım bölgelerinde de saptanabilir (örneğin aksilla, inguinal bölge, umblikus, boyun ve parmak araları ). Hastalık kadınlarda da görülebilirken aşırı kıllı erkeklerde hiç rastlanmadığı da bildirilmiştir. PS olan kadınların 1/3’ünde, erkeklerin ise 2/3’üne apse gelişimi izlenmektedir.

Olgu

22 yaşında kadın hasta kuyruk sokumu bölgesinde ağrı,şişlik ve akıntı şikayetiyle genel cerrahi polikliniğine başvurmuş. Apse oluşumu tespit edilen hastaya medikal tedavi uygulandıktan sonra lezyon eksize edilmiş. Pilonidal sinüs ön tanısıyla laboratuvarımıza gönderilen 4x2,5x2 cm ölçülerindeki gri sarı renkli deri-derialtı dokusuna kesi yapıldığında 3 cm uzunluğunda 1,5 cm çapında sinüs traktı izlendi. Histopatalojik incelemede çok katlı yassı epitel ile örtülü kistik kavitede kıl, epitelyal debri, granulasyon dokusu yanı sıra Aktimiçes ile uyumlu sülfür granülleri izlendi. Sinüs traktı çevresindeki yumuşak dokularda yabancı cisim tipi dev hücreleri de içeren lenfoplazmositer hücre infiltrasyonu görüldü. Bu haliyle olgu Pilonidal Sinüste Aktinomiçes Kolonizasyonu tanısı aldı.

Sonuç

PS apseleri aerobik, anaerobik ve polimikrobiyal kökenli olabilirler. Baskın olarak apse nedeni anaerobik bakterilerin, gastrointestinal sistem florasının parçası olan gram negatif bakterilerle birlikteliği şeklindedir. Aktinomiçes kolonizasyonu ise nispeten nadirdir. PS yaygın olarak izlendiği halde Aktinomiçes ile birlikteliği literatürde az sayıda vakada bildirildiğinden olgumuz sunulmaya değer bulunmuştur.