Güncel Patoloji Dergisi 2017 , Vol 1 , Num 3
SAĞ VE SOL KOLON YERLEŞİMLİ TÜMÖRLER: AYNI ORGANDA FARKLI PATOLOJİK BULGULAR VE MİKROSATELLİT İNSTABİLİTE DURUMU
Ezgi Işıl Turhan1, Nesrin Uğraş1, Ömer Yerci1, Seçil Ak2, Berrin Tunca2, Ersin Öztürk3, Tuncay Yılmazlar3
1Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı
2Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı
3Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı

Özet

AMAÇ

Kolon yerleşimli kanserler, başta gelişmiş ülkeler olmak üzere tüm dünyada en sık görülen malignitelerdendir. Her ne kadar lokal ileri evre ve metastatik hastalıkta etkili tedavi metodları uygulansa da, hala birçok toplumda kansere bağlı ölümlerin önemli sebeplerindendir. Sağ ve sol kolon yerleşimli tümörlerin farklı klinik, biyolojik, genetik ve epidemiyolojik özellikler taşıdığı gerçeği son yıllarda birçok araştırmacının dikkatini çekmiş, bu konuyla ilgili yapılan çalışmalar artmıştır. Elde edilen bulgular, ileri evre kolon kanseri tedavisinde tümör lokalizasyonunun belirleyici olabileceğini vurgulamaktadır. Bu çalışmanın amacı, 58 kolon kanseri olgusunun tümör lokalizasyonu ile klinik, histopatolojik özellikleri ve mikrosatellit instabilite durumları arasındaki farklılıkları incelemektir.

GEREÇ YÖNTEM

2005 – 2016 yılları arasında birimimizde rezeksiyon materyallerinden kolon adenokarsinoma tanısı almış, ailelerinde kanser öyküsü bulunmayan, neoadjuvan kemoterapi ve radyoterapi almamış 58 olgu çalışmaya dahil edildi. Olguların normal ve tümör dokularına ait parafine gömülü materyal örneklerinden DNA izolasyonuna uygun ticari kit (QiagenRNeasy FFPE kit) kullanılarak prosedüre uygun şekilde DNA izolasyonu gerçekleştirildi ve otomatik sekanslama cihazında fragman analizi yapılarak Mikrosatellite Instabilite (MSI) durumları belirlendi. Ayrıca, olgulara ait hematoksilen eosin boyalı kesitler lokal invazyon, lenf nodu tutulumu, lenfovasküler invazyon gibi patolojik bulgular açısından yeniden değerlendirildi. Tümörlerin patolojik bulguları, biyolojik özellikleri ve lokalizasyonları arasındaki ilişki SPSS22 programı kullanılarak analiz edildi.

BULGULAR

58 olgunun 22’ si kadın, 36’ sı erkekti. Tümör, 27 olguda sağ kolanda, 31 olguda ise sol kolonda lokalizeydi. Tanı anında 44 olgu evre I-II, 14 olgu evre III, 3 olgu evre IV olarak belirlendi. 40 olgu MSI negatif (MSS), 18 olgu ise MSI pozitif olarak değerlendirildi. Sağ kolon tümörleri ile metastaz, MSI, müsinöz kompanent varlığı arasında anlamlı ilişki saptandı (P= 0.0497, P= 0.009, P= 0.00462; sırasıyla).

SONUÇ

Çalışmamız kolon adenokarsinomunda sağ kolon ve sol kolon tümörlerinin farklı histopatolojik ve biyolojik davranışlara sahip olduğunu göstermektedir. Bulgularımız, ileri analizler ve validasyonlar gerekmekle birlikte bu hastalarda tedavi protokolleri belirlenirken tümör lokalizasyonunun da önemli olabileceğini belirtmektedir.