Güncel Patoloji Dergisi 2017 , Vol 1 , Num 3
PİTUİTER NÖROENDOKRİN TÜMÖRLERDE GATA-3 EKSPRESYONU
Mehmet Kefeli1, Sultan Çalışkan 1, Sylvia L. Asa2, Özgür Mete2
1Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Patoloji Anabilim Dalı, Samsun, Türkiye
2Toronto Üniversitesi, ??university Health Network??, Patoloji Anabilim Dalı, Toronto, Kanada

Özet

Amaç: Pituiter nöroendokrin tümörlerin (pitNET) sınıflamasında immünhistokimyasal olarak transkripsiyon faktörleri, adenohipofiz hormonları ve diğer biyobelirteçler kullanılır. GATA-2 transkripsiyon faktörü gonadotrop ve tirotropların gelişimi için gereklidir ve bildiğimiz kadarıyla bugüne kadar pitNET’lerin ayırıcı tanısında kullanılmamıştır. GATA-2 ve GATA-3’ün genomik paralojisi nedeniyle, GATA-3 antikorlarının pitNET’lerdeki GATA-2 varlığını tespit edebileceğini öngördük. Bu nedenle pitNET serimizdeki GATA-3 ekspresyon profilini araştırdık.

Gereç ve Yöntem: 81 vakadan oluşan pitNET serimizde (26 gonadotrop, 24 somatotrop, 17 kortikotrop, 12 laktotrop ve 2 beta-TSH eksprese eden az diferansiye Pit-1 “lineage” tümör) Ventana Benchmark XT cihazında otomatik boyama kullanarak monoklonal GATA-3 antikoru çalışıldı. GATA-3’ün nükleer pozitifliği şu şekilde skorlandı: 0 (%0-5), 1 (%6-25), 2 (%26-50), 3 (%51-75) ve 4 (>%75).

Bulgular: Arada sıkışmış birkaç non-tümöral adenohipofiz hücresi dışında tüm kortikotrop, somatotrop ve laktotroplarda GATA-3 ekspresyonu izlenmedi. Tüm gonadotrop tümörler ise pozitifti (Skor 4). Ayrıca 2 beta-TSH ekprese eden az diferansiye Pit-1 “lineage” tümör de GATA-3 ile pozitifti (Skor 3).

Sonuç

Bu çalışma gonadotrop ve beta-TSH eksprese eden az diferansiye Pit-1 “lineage” tümörlerde GATA-3’ün pozitif olduğunu göstermiştir. Bu bulgu sellar tümörlerin ayırıcı tanısında önemlidir. Çünkü GATA-3 ekspresyonu sellaya metastaz yapabilecek çesitli karsinomlarda ve sellar bölgenin primer paragangliomalarının da ortak bir bulgusudur. Bu bulgular, GATA-2 ve GATA-3’ün farklılıklarını netleştirmek için ileri çalışmalar yapılmasının gerekli olduğunu göstermektedir.