Güncel Patoloji Dergisi 2017 , Vol 1 , Num 3
TİROİDİN FOLLİKÜLER LEZYONLARI VE KLASİK PTK'NIN SİTOLOJİK ÖZELLİKLERİ VE NÜKLEER YAPI ANALİZLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI
Emel Rodoplu Ünal1, Pınar Uyar Göçün1, Eren Halıcı2, Aylar Poyraz1
1Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı
2Orta Doğu Teknik Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği

Özet

Amaç:

Papiller benzeri nükleer özellikler içeren non-invaziv folliküler tiroid neoplazisi (NİFTP), klasik papiller tiroid karsinomu (PTK) ve tiroidin diğer folliküler neoplazilerinden (FN) farklı sitolojik özellikler göstermektedir. Bu çalışmada NİFTP, FN ve klasik PTK’nın sitolojik özellikleri incelenmiş ve morfometrik çalışma ile nükleer yapı analizleri karşılaştırılmış olup gruplar arasındaki farkılılıklar araştırılmıştır.

Gereç ve Yöntem:

Histopatolojik olarak tanısı tiroidektomi materyallerinde doğrulanmış olan 132 hastanın (38 NİFTP, 21 invaziv folliküler varyant papiller tiroid karsinomu (İFVPTK), 24 klasik PTK, 19 folliküler adenom (FA), 10 folliküler karsinom (FK) ve 20 adenomatöz nodül (AN)) sitoloji materyalleri incelenmiştir. Vakaların sitoloji lamları 28 parametre için incelenmiştir. Ayrıca her gruptan 10’ar vakadan seçilen 30’ar hücreye nükleer yapı ve morfometrik analiz yapılmıştır.

Bulgular:

PTK ve İFVTPK grubu vakaları neredeyse tüm parametrelerde benzerlik göstermekte olup İFVTPK vakaları PTK’nın hemen tüm özelliklerini biraz daha az miktarda içermektedir. Morfometrik incelemede ise NIFTP, FA ve AN’ye göre belirgin artmış granülarite göstermektedir.

Sonuç

NİFTP ve FA sitolojik olarak ayrılabilir. NİFTP morfometrik özellikleri bakımından tüm parametrelerde invaziv grup (İFVTPK ve PTK) ile FN grubu (FK, FA ve AN) arasında yer almakta ve FN grubuna daha yakın özellikler göstermektedir.