Güncel Patoloji Dergisi 2020, Cilt 4, Sayı 2
Kolorektal Musinöz Adenokarsinomlarda Taşlı Yüzük Hücre Komponentinin Prognoza Etkisi
Fatmagül KUŞKU ÇABUK 1, Damlanur SAKIZ 1, Elif Eda ÖZER 1, Zehra Sibel KAHRAMAN 1, Hakan SEYİT 1
1 Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Patoloji Kliniği, İSTANBUL
2 Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Radyasyon Onkolojisi Kliniği, İSTANBUL
3 Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Genel Cerrahi Kliniği, İSTANBUL
DOI : 10.5146/jcpath.2020.69 Amaç: Müsinöz adenokarsinomların (MAK) klasik adenokarsinomdan daha kötü prognozlu olduğu ancak taşlı yüzük adenokarsinomundan da daha iyi prognozlu olduğu saptanmıştır. Ancak MAK"ta izlenebilen taşlı yüzük hücre (TYH) komponentinin prognoza olan etkisi tam olarak bilinmemektedir. Bu çalışmada müsinöz tümördeki TYH ve lenf nodu metastazındaki TYH komponentinin prognoza etkisi olup olmadığını araştırıldı.

Gereç ve Yöntem: Hastanemizde 2011-2013 yılları arasında tanı alan ve takipleri olan MAK tanılı 40 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastalara ait preparatlar yeniden değerlendirilerek TYH oranına ve metastatik lenf nodlarında TYH varlığına bakıldı. ROC analizinde tümörün %53,8 sentivite ve %50 spesifitesi ile TYH oranının sınır değeri %7 ve altı ile %7 üstü şeklinde saptandı. Bu değer sonucuna göre TYH varlığının prognostik parametreler ile ilişkisine, hastalıksız yaşam (DFS) ve genel sağkalım (OS) üzerine etkisine bakıldı.

Bulgular: Hastaların ortalama DFS süresi 26 ay, OS süresi 27 (min:1, max: 82 Sdt: 26) aydı. Tümörde TYH oranına göre 21 (%52,5) hasta ? %7, 19 (%47,5) hasta > %7 saptandı. Lenf nodu metastazı olan hastaların 15"inde (%37,5) TYH"si mevcuttu. Tümördeki TYH ile OS (p=0,120) ve DFS (p=0,269) arasında anlamlı sonuç saptanmadı. Ancak lenf nodunda TYH varlığında OS (p=0,006), DFS (p=0,001) değerleri anlamlı idi. Evre ile tümördeki TYH oranı, lenf nodundaki TYH varlığı ile perinöral invazyon, lenfovasküler invazyon ve hastalarda ölüm arasında anlamlı sonuçlar elde edildi.

Sonuç: Kolorektal MAK"ta TYH varlığı ileri tümör evresi ile ilişkili saptanmış olup prognoz açısından OS ve DFS arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Lenf nodunda TYH olması ise düşük OS ve DFS ile ilişkili saptanmış olup, kötü prognoz ile ilişkilidir. Anahtar Kelimeler : Kolorektal müsinöz adenokarsinom, Taşlı yüzük hücre, Hastalıksız sağ kalım, Genel sağkalım, Prognostik parametreler