Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
EPS274(387 - Duplike safra kesesinde gelişen adenoskuamoz karsinom: Olgu sunumu
Hepatobilier ve Pankreas Patoloji
Nurhan Baykuş 1, Selma Şengiz Erhan 2, Zeynep Betül Erdem 2, Hürbay Aslan 3
1 Kırklareli Devlet Hastanesi Patoloji Bölümü
2 Sbü Okmeydanı Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Patoloji Bölümü
3 Kırklareli Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği
  GİRİŞ: Safra kesesi duplikasyonu kolesistektomi spesmenlerinde 1/12000, otopsi serilerinde 1/4000 görülen nadir bir anatomik varyasyondur. Asemptomatik olabilir veya kolelitiazis, kolesistit, kolanjit veya pankreatit semptomları ile prezente olabilir. Duplike safra kesesinde adenoskuamoz karsinom gelişimi ise çok nadir görüldüğünden olgumuzu sunmak istedik.

OLGU: 86 yaşında erkek hasta karın ağrısı, bulantı, kusma şikayeti ile acil servise başvurdu. Yapılan fizik muayenesinde sağ üst kadranda hassasiyet ve defans mevcuttu. Hemogram sonucunda beyaz küre sayısı 10,2 idi. Çekilen abdominal USG?sinde duvarı diffüz kalınlaşmış kese ve lümeninde büyüğü 15 mm çapında kalküller izlendi. Ayrıca kese komşuluğunda yine keseyle benzer görünümde duvarı kalınlaşmış ve içerisinde kalkülleri olan ayrı bir görünüm izlendi. İnceleme ?görünüm safra kesesi duplikasyonu veya bilobule kese ile uyumlu olabilir? şeklinde rapor edildi. Hasta akut taşlı kolesistit tanısı ile acil opere edildi. Gross patolojide 7,5x5x2 cm ölçülerindeki kolesistektomi materyalinde kese boyun kısmında çift lümen izlendi. Yapılan kesitlerde kesenin çift lümenli olduğu ve her iki lümende en büyüğü 10 mm çapta çok sayıda siyah renkli taş izlendi. Lümenlerin birinde mukozanın krem renkli olduğu ve fundusda, 1,9 cm çapta bir alanda duvar kalınlığının 1 cm? e kadar artmış olduğu gözlendi. Diğer lümende ise mukoza sarı- yeşil renkli düzenli görünümdeydi. Mikroskobik incelemede duvar kalınlığı artmış bölgede kese duvarını tam kat infiltre etmiş, glanduler ve skuamöz komponentten oluşan tümöral infiltrasyon izlendi. Skuamöz komponentte yer yer keratin formasyonları gözlendi. Olguya immünhistokimyasal olarak p63 ve MOC31 ile histokimyasal olarak müsikarmin ve PAS+AB çalışmaları uygulandı. Mevcut bulgular ile olgu ?adenoskuamoz karsinom, safra kesesi duplikasyonu, kronik folliküler kolesistit ve kolelitiazis? tanıları ile rapor edildi.

SONUÇ: Safra kesesi duplikasyonu nadir bir konjenital anomalidir. Genellikle tesadüfen veya taş ve kolesistitin komplikasyonlarıyla saptanır. Duplike safra kesesinde malignite gelişimi literatürde sınırlı sayıda rapor edilmiştir, ancak klinik ve radyolojik bulgulara dayanarak tümör olasılığı düşünülmeli ve araştırılmalıdır.
Anahtar Kelimeler : Safra kesesi duplikasyonu, adenoskuamoz karsinom