Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
PB028(388) - MALİGN PLEVRAL MEZOTELYOMALARDA PD-L1, PD-L2 VE CTLA-4 EKSPRESYONLARININ ARAŞTIRILMASI
Pulmoner Patoloji
Fatma Şule Kutlar Dursun 1, Ulaş Alabalık 1, Hüseyin Büyükbayram 1
1 Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı
  GİRİŞ:

Malign mezotelyoma %90 plevra olmak üzere, periton, perikardın seröz yüzeylerinden ve nadiren tunika vajinalisten gelişen bir tümördür. Malign plevral mezotelyoma (MPM) etyolojisinde bilinen en önemli faktörler; asbest veya erionit lifleri ile temastır. MPM üç temel histolojik formda görülür: epiteloid, sarkomatoid veya bifazik. MPM hastalarının uzun süreli sağ kalım oranı kötüdür.

İmmün kontrol noktaları, otoimmüniteden kaçınmak ve doku hasarını önlemek için bağışıklık sistemini kontrolden sorumludur. CTLA-4, esas olarak T-hücrelerinde bulunan bir immün inhibitör reseptördür. PD-1 immünoglobülin süper ailesinin bir üyesidir ve PD-L1 ve PD-L2'ye bağlanarak T-hücre aktivasyonunu düzenler. Kanserde, ko-inhibitör yolakların baskınlığının tümörün immün sistem kontrolünden kaçınma özelliğini etkilediği gösterilmiştir.

MATERYAL METOD:

Çalışmamızda 2010 ile 2017 yılları arasında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalında değerlendirilen plevra biyopsi, dekortikasyon ve kitle eksizyon materyallerinde MPM tanısı almış 50 olgu değerlendirildi. Tüm vakalara immünohistokimyasal ve RT-PCR yöntemleri ile PD-L1, PD-L2 ve CTLA-4 çalışıldı. Hastaların ortalama sağ kalım süreleri belirlendi. İmmünohistokimyasal ve moleküler çalışma sonuçları yaş, cinsiyet, histolojik alt tip ve ortalama sağ kalım süreleri ile karşılaştırıldı.

BULGULAR:

İmmünohistokimyasal çalışma sonucunda histolojik alt tip ile CTLA-4, PD-L1 ve PD-L2 ekspresyonu arasında istatistiksel olarak anlamlı fark izlenmedi. CTLA-4 ve PD-L1 immün ekspresyonu ile hastaların sağ kalım süreleri arasında da anlamlı fark izlenmedi. Ortalama sağ kalım süresi ile immünohistokimyasal PD-L2 ekspresyonu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki (p=0,045) saptandı.

RT-PCR yöntemi ile yapılan çalışmada CTLA-4, PD-L1 ve PD-L2 ekspresyonları ile histolojik alt tip ve ortalama sağ kalım süresi arasında anlamlı ilişki bulunmadı. İmmünohistokimyasal CTLA-4, PD-L1 ve PD-L2 ekspresyonu ile RT-PCR yöntemi ile CTLA-4, PD-L1 ve PD-L2 overekspresyonu arasında anlamlı ilişki saptandı (p=0,004, p=0,001 ve p=0,029).

TARTIŞMA:

Literatürde MPM hastalarında PD-L1 ekspresyon derecesinin, özellikle sarkomatoid farklılaşması olan hastalarda arttığı ve kötü sağ kalım ile ilişkisi olduğu görülmektedir. Çalışmamızda sağ kalım ile anlamlı ilişki bulunmamasını sarkomatoid tip malign plevral mezotelyoma hasta sayımızın yetersiz olmasına bağlı olabileceğini düşündük. Ortalama sağ kalım süresi ile immünohistokimyasal PD-L2 ekspresyonu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki izlenmiş olup, sonuçlar literatürde yer alan az sayıdaki çalışma ile benzerdir ve PD-L2 ekspresyonunun iyi prognozla ilişkili olabileceğini göstermektedir. Literatürde CTLA-4 ekspresyonunun malign plevral mezotelyomada prognostik parametreler ile ilişkisini ortaya koyan veri çok sınırlıdır. Çalışmamızda CTLA-4 ekspresyonu ile malign plevral mezotelyoma histolojik alt tipleri ve ortalama sağ kalım arasında anlamlı ilişki saptanmamıştır.
Anahtar Kelimeler : malign plevral mezotelyoma, PD-L1, PD-L2, CTLA-4