Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
EPS316(396 - Bilateral over transisyonel hücreli benzeri seröz karsinom
Jinekopatoloji
Elife Kımıloğlu 1, Havva Ceren Ağcakoyunlu 1, Nusret Erdoğan 3, Ayşenur İğdem 1, Özgecan Gündoğar 1, Pelin Çobanoğlu 1, Süleyman Salman 2
1 İstanbul Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gaziosmanpaşa Taksim Sağlık Uygulama Ve Araştırma Hastanesi,tıbbi Patoloji
2 İstanbul Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gaziosmanpaşa Taksim Sağlık Uygulama Ve Araştırma Hastanesi,kadın Hastalıkları Ve Doğum
3 İstinye Üniversitesi Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri,tıbbi Patoloji Abd
  Giriş:Overin transisyonel hücreli tümörleri benign, borderline(atipik proliferatif) ve malign brenner tümörü olarak üçe ayrılmaktadır. Transisyonel hücreli karsinom ise önce ayrı bir antite olarak düşünülmüş ancak son zamanlarda yapılan araştırmaların ışığında transisyonel hücreli karsinomun genetik profil, klinik ve immünohistokimyasal açıdan transisyonel hücreli tümör grubundan ayrı; fakat high grade seröz karsinomlarla benzelik gösterdiği tespit edilmiştir. Dünya Sağlık Örgütü?nün son sınıflamasına göre high grade seröz karsinomların bir varyantı olarak kabul edilmektedir.

Olgu:44 yaşında kadın hasta karın ağrısı şikayeti ile hastanemiz kadın doğum polikliniğine başvurdu. Manyetik rezonans görüntülemesinde sol over lojunda 68x52 mm boyutlarında,sağ over lojunda 32x18 mm boyutlarında septalı,papiller çıkıntıları olan kistik lezyonlar tespit edildi.Yapılan tetkiklerinde CA-125 yüksek olarak saptandı.Hastaya total abdominal histerektomi ve bilateral salpingoooferektomi planlandı.Operasyon esnasında yapılan konsültasyon sonucu "en az borderline tümör" yanıtı verildi. Bunun üzerine hastaya tamamlayıcı cerrahi yapıldı.Sol overin histopatolojik incelemesinde invazyon gösteren fokal alanda papiller, geniş alanlarda santrali lümenli adalar oluşturan sitolojik atipisi belirgin transisyonel tip epitelyal hücrelerin görüldüğü tümöral proliferasyon görüldü.Mitoz,nekroz ve kalsifikasyon izlendi.Sağ overin histopatolojik incelemesinde de benzer morfolojik bulgular görüldü. İmmünohistokimyasal panelde sitokeratin 7 ,WT-1,p16 ve östrojen reseptörü ile reaksiyon izlendi. P53 ile null paternde reaksiyon izlendi. CK20,Progesteron ve Vimentin ile reaksiyon izlenmedi. Bu bulgular eşliğinde olguya "High grade seröz karsinom,transisyonel hücre benzeri" tanısı verildi.

Sonuç:Transisyonel hücre benzeri seröz karsinom tüm over tümörleri arasında nadir görülen bir tümördür. Malign brenner tümör ve konvansiyonel high grade seröz karsinom ile ayrımı önemlidir.Prognostik açıdan farklı olmaları ve sıklığının az olması sebebiyle olgumuzu sunduk.
Anahtar Kelimeler : transisyonel hücreli,over,seröz karsinom,brenner