Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
EPS443(404 - Memenin tübüler adenomu: Olgu sunumu
Meme Patolojisi
Uğur Gülper 1, Sıddıka Fındık 1, Fahriye Kılınç 1, Pembe Oltulu 1, Hacı Hasan Esen 1
1 Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi
  GİRİŞ: Memenin tübüler adenomu en nadir benign neoplazmlardan biridir. Memenin benign tümörlerinin % 0.13- 1.7? sini oluşturur. Tipik olarak genç kadınlarda görülür.

OLGU: 18 yaşında kadın hasta memede kitle nedeniyle Necmettin Erbakan Üniversitesi Genel Cerrahi Polikliniğine başvurdu. Yapılan USG? de sol memede 8x8x4 cm?lik benign olarak tariflenen lezyon saptandı. Hastanın kitlesinin meme koruyucu cerrahiye uygun olması nedeniyle cerrahiye karar verildi. Operasyonu takiben Meram Tıp Fakültesi Patoloji Laboratuvarına gönderilen materyalin incelenmesinde makroskopik olarak lezyonun dış yüzeyi parlak, kesit yüzeyinin açık kahverenkli multilobüle görünümlü orta sertlikte olduğu tespit edildi. Mikroskopik olarak ise düzgün sınırlı küçük yuvarlak tübüllerin yoğun olduğu az miktarda stromanın eşlik ettiği tümöral yapı görüldü. İmmünhistokimyasal olarak uygulanan SMA myoepitelyal hücrelerde yaygın kuvvetli pozitif, Sitokeratin 5/6 fokal alanlarda pozitif izlendi. Olgu tübüler adenom olarak raporlandı.

SONUÇ: Tübüler adenom memenin nadir benign tümörlerinden biridir. Kanser riski ile ilişkisi bilinmemektedir. Fakat literatürde tübüler adenom ile ilişkili karsinomlar raporlanmıştır. Tübüler adenomun ayırıcı tanısına atipik hiperplazi, duktal karsinoma insitu, tübüler karsinom, fibroadenom, radial skar, laktasyon adenomu, kompleks sklerozan lezyonlar ve mikroglandüler adenozis girmektedir.
Anahtar Kelimeler : Meme, adenom, benign, nadir