Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
EPS264(418 - Kemik İliği Biyopsisinde KLL/SLL ile Kronik Myeloproliferatif Neoplazi Birlikteliği ? Nadir Bir Olgu Sunumu
Hematopatoloji
Esin Yiğitbaşı 1, Büşra Ekinci 1, Merve Çırak Balta 1, İrfan Yavaşoğlu 2, Füruzan Kacar Döger 1
1 Adnan Menderes Üniversitesi Patoloji Ad
2 Adnan Menderes Üniversitesi İç Hastalıkları Ad, Hematoloji Bd
  Giriş

Kronik miyeloproliferatif neoplaziler (KMPN) bir ya da daha fazla kemik iliği hücre serisinin kontrolsüz proliferasyonu sonucunda periferik kanda matür ve immatür hücre sayısının artmasıyla karakterize, klonal neoplastik bir grup neoplazidir. KMPN seyrinde lenfoproliferatif hastalıkların gelişebileceği literatürde bildirilmiştir.

KLL/SLL ile myeloproliferatif neoplazi beraberliği literatürde çok nadir olarak bildirilmiştir.

Olgu

57 yaşında erkek hastanın 2015 yılında kliniğimizde konulmuş KMPN tanısı mevcuttu. Hastanın klinik takibi sırasında trombositopeni nedeniyle kemik iliği biyopsisi yapılmıştır. Tru-cut biyopsi örneğinin histopatolojik değerlendirmesinde hipersellüler görünümlü biopside tüm serilerinde artış yanısıra 6 odak halinde, düzensiz sınırlara sahip lenfoid topluluk izlenmiştir. İmmunhistokimyasal olarak uygulanan CD20, CD5, CD23 lenfoid foliküllerde pozitiftir. Giemsa boyalı aspirasyon yaymada myeloid serideki belirgin artış ve lenfoid hücre artışı izlenmiştir. Olguya ?Myeloproliferatif Neoplazi + KLL/SLL? tanısı konmuştur.

Sonuç

Myeloproliferatif Neoplazi ile KLL/SLL farklı serileri tutan iki ayrı neoplazidir. Ancak literatürde bu iki hastalığın birlikte görülebildiği raporlanmıştır. KMPN ve KLL/SLL birlikteliği nadir görülmesi nedeniyle literatür eşliğinde sunulmuştur.
Anahtar Kelimeler : KLL/SLL, myeloproliferatif neoplazi, lenfoma