Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
EPS011(428 - Submandibular tükürük bezinde yerleşim gösteren schwannom: Olgu sunumu
Baş ve Boyun Patolojisi
Muhammet Safa Ayazoğlu 1, Recep Bedir 1, Cüneyt Yurdakul 1, Orhan Semerci 1, Engin Dursun 2
1 Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı
2 Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı
  GİRİŞ:

Schwannoma, schwan hücrelerinden köken alan benign periferik sinir kılıfı tümörüdür. Soliter ve yavaş ilerleyen kapsüllü bir neoplazidir. 20-50 yaş arasında daha sık görülmekle beraber her iki cinsiyet arasında görülme insidansı olarak anlamlı bir fark yoktur. Vücutta her bölgede görülebilmekle birlikte yaklaşık %45 kadarı baş-boyun bölgesinde yer alır. Olgumuzda submandibuler bezde yerleşim gösteren schwannom olgusu nadir görüldüğü için sunuyoruz.

OLGU:

Ellidört yaşında bayan hasta boynunun sağ tarafındaki kitle nedeniyle hastanemize başvurmuş. Submandibular tükürük bezi komşuluğundaki kitlenin tru-cut biyopsi sonucu schwannoma çıkınca total eksizyonu yapılmıştır. Makroskopik incelemesinde, submandibular bez ile bitişik görünen 3 cm çapında kitlenin kesit yüzü gri-beyaz renkli olup solid niteliktedir. Mikroskopik incelemesinde, kapsülle çevrili tümörde hiposellüler eozinofilik Antoni B alanları etrafında organize iğsi görünümlü hücrelerden oluşan hiperselüler Antoni A alanları izlenmiştir. Tümörde köpüksü histiyositler gözlenmiştir. Tümörde, mitoz ve nekroz izlenmemiştir. İmmunhistokimyasal incelemede tümörde S-100 ile diffüz pozitif boyanma gözlenmiştir. Bu bulgular ile olguya schwannom tanısı konmuştur.

SONUÇ:

Ekstrakranial schwannomların %45 kadarı baş-boyun bölgesinde görülmekte olup, en sık etkilenen bölgeler temporal kemik, boyun laterali ve paranasal sinüslerdir. Olgumuz submandibular tükürük bezinde yerleşmiş olup bu bölgede nadir görülmektedir. Genellikle schwannom yavaş büyüyen, ağrısız bir kitle ile prezente olur. Nörojenik bulgular nadirdir. Tümör hücreleri çoğunlukla fasiküller ya da geniş kümeler oluşturan iğsi şekilli, uzamış sitoplazmik proçeslere sahiptir. Nükleusları dalgalı şekilli olup sitoplazmaları genellikle soluk ve fibriler görünümdedir. Zeminde bazen histiyositler görülebilir. Antoni A ve Antoni B alanları, nükleer palizatlanma karakterize Verocay cisimcikleri histolojik tanıda yardımcı bulgulardır. Sonuç olarak tükürük bezi kitlesel lezyonlarının ayırıcı tanısında schwannom olasılığı akılda bulundurulmalıdır.
Anahtar Kelimeler : Submandibuler tükürük bezi, schwannom, immünohistokimya