Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
EPS306(431 - Paratubal Bölgede Ektopik Sürrenal Dokusu : Olgu Sunumu
Jinekopatoloji
Elif Ocak Gedik 1, Ahmet Boduroğlu 1, Hadice Elif Peştereli 1, Hasan Aykut Tuncer 2
1 Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı
2 Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları Ve Doğum Anabilim Dalı
  GİRİŞ

Ektopik sürrenal korteks dokusu nadir bir oluşum olup özellikle erkek çocuklarda, genel olarak böbrek çevresinde, retroperitoneal alanda, spermatik kordda ve paratestiküler bölgede görülür. Nadiren erişkinlerde de tanımlanmıştır. Kadınlarda görülme sıklığı oldukça düşüktür. Genellikle histerektomi materyallerinde rastlantısal olarak saptanır.

OLGU

42 yaşında kadın hasta, menometroraji şikayeti nedeniyle polikliniğe başvurdu. Yapılan endometriyal küretaj sonrası atipik hiperplazi/EIN (endometriyal intraepitelyal neoplazi) içeren endometriyal polip saptanması ve ultrasonografik saptanan ovaryan kist nedeni ile hastaya total abdominal histerektomi + bilateral salpenjektomi + kistektomi + omentum biyopsi yapıldı. Makroskobik incelemede endometriyum diffüz kalınlaşmış olup 1,4 cm kalınlıkta ölçülmüştür. Bilateral tubalarda makroskopik lezyon izlenmemiştir. Mikroskobik incelemede EİN/atipik hiperplazi izlenen endometriyal polip, adenomiyozis, intramural yerleşimli 2 adet leiomiyom yanı sıra paratubal bölgede ektopik sürrenal dokusu izlenmiştir.

SONUÇ

Ektopik sürrenal dokusu, kadınlarda az rastlanan, genelikle insidental olarak, başka nedenler ile çıkarılmış uteruslarda görülen bir lezyondur. Olgu az görülmesi ve dikkatli incelenmezse gözden kaçabilecek bir lezyon olması nedeni ile sunulmuştur.
Anahtar Kelimeler : Ektopik, sürrenal, paratubal bölge