Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
EPS327(442 - Uterin Leiomyoadenomatoid Tümör: Nadir Bir Olgu
Jinekopatoloji
Cansu Benli Işık 1, Zülay Kazak 1, Hatice Ölger Uzuner 1
1 Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Samsun Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Tıbbi Patoloji Bölümü
  GİRİŞ

Adenomatoid tümörler mezotelyal kökenli, nadir, benign lezyonlardır. Erkeklerde en sık epididim ve paratestiküler bölgede, kadınlarda fallop tüplerinde ya da kornulara yakın uterin seroza altında yerleşirler. Uterus yerleşimli olanlar genellikle başka nedenle histerektomi yapılmış olgularda insidental saptanırlar. Düz kas komponentinin baskın olduğu daha nadir formu ise ??leiomyoadenomatoid tümör?? olarak adlandırılır.

OLGU

Aşırı ve düzensiz menstruasyon nedeniyle kadın doğum polikliniğine başvuran 52 yaşındaki kadın hastaya leiomyomato uteri ön tanısıyla total histerektomi + bilateral salpingoooferektomi yapılmıştır. Materyalin makroskopik incelemesinde miyometriyuma yapılan kesitlerde 4,8- 4,5- 1- 0,6 cm uzunluklarında, dört adet, intramural yerleşimli, gri-beyaz renkli, yuvarlakça, myomatö görünümlü lezyon izlenmiştir. Mikroskopik incelemede üç tanesi leiomyoma özellikleri gösterirken; 0,6 cm çapındaki nodüler lezyonda, baskın komponenti oluşturan düz kas fasikülleri arasında yer yer kümeleşen tubulokistik boşluklar izlenmiştir. Büyük büyütmede bu boşlukların normal mezotelyal benzeri basıklaşmış epitelle döşeli olduğu görülmüştür. Yapılan immunohistokimyasal çalışmada bu hücreler kalretinin, pansitokeratin, HMWK, D2-40 ile kuvvetli pozitif; WT-1 ile zayıf pozitif; CD34 ile negatif boyanmıştır. Bulgular leiomyoadenomatoid tümör ile uyumlu bulunmuştur.

SONUÇ

Leiomyoadenomatoid tümör, adenomatoid tümörün nadir rastlanılan bir varyantıdır. Literatürde çok az sayıda olgu bildirilmiştir. Gros ve mikroskopik olarak leiomyoma ile, mikroskopik olarak malign mezotelyoma, yolk-sak tümör, lenfanjiyom, hemanjiyom, hemanjiyoendotelyoma ile benzerliği nedeniyle kafa karıştırıcı olabilir. Uterusun nodüler lezyonlarında ayırıcı tanıda akılda tutulmalıdır.
Anahtar Kelimeler : leiomyoadenomatoid tümör, adenomatoid tümör, uterus