Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
PL023(445) - MENİNGİOMLARDA MİTOZ SAYIMI VE NÜKS RİSKİNİN ÖNGÖRÜLMESİNDE; PHH3'ÜN KONVANSİYONEL YÖNTEMLERLE KARŞILAŞTIRILMASI
Nöropatoloji
Gül Özbek Çam 1, Çiğdem Vural 1, İsa Çam 2, Burak Çabuk 3
1 Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı
2 Kocaeli Üniversitesi Radyoloji Anabilim Dalı
3 Kocaeli Üniversitesi Beyin Ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı
  GİRİŞ VE AMAÇ:

Mitotik indeks (Mİ), meningiomlarda derecelendirme ve nüks riskini öngörmede kullanılan en güvenilir belirleyicilerden biridir. Fakat Hematoksilen-Eozin (H-E) boyamada mitotik figürlerin, apoptoz, piknoz, nekroz, distorsiyone ve ezilme artefaktı gösteren hücrelerle karışabilmesi nedeniyle mitotik figür sayımı, gözlemcinin deneyim ve dikkatine bağlı olarak subjektivite göstermektedir.

Bu çalışmada, PHH3?ün mitotik figürlerin tespiti ve derecelendirmedeki hassasiyetini ve kullanışlılığını ölçmeyi; ayrıca nüks, malign progresyon ve diğer klinik/histopatolojik parametrelerle ilişkisini araştırmayı amaçladık.

GEREÇ VE YÖNTEM:

Çalışmamızda; Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı?nda 2006-2017 yılları arasında meningiom tanısı alan toplam 81 olgudan oluşan çalışma grubunda, mitoz spesifik belirteç olan PHH3 (Anti-fosfo histon H3)?ün mitotik figürlerin tespiti ve derecelendirmedeki hassasiyeti/kullanışlılığı ölçülerek, bu belirtecin H-E ile sayılan mitotik indeks (Mİ), Ki67 proliferasyon indeksi, nüks, rekürrenssiz sağkalım süresi ve diğer klinik/histopatolojik parametrelerle ilişkisi değerlendirildi.

BULGULAR:

Çalışmamızın sonuçlarına göre, derece I, derece II ve derece III meningiomlar arasında PHH3 ile sayılan Mİ, H&E ile sayılan Mİ ve Ki67 proliferasyon indeksi ortalama ve medyan değerleri açısından istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu görüldü (Her 3 parametre için de p değeri <0,001).

PHH3 ile mitotik figür sayımı, derece I/II olguların ayrımında H-E ile mitotik figür sayımına göre daha duyarlıydı. Ayrıca mitotik figürlerin mitoz-taklitçilerinden ayrımında ve mitotik olarak en aktif alanların saptanmasında da konvansiyonel yönteme göre daha kullanışlı ve hızlı olduğu görüldü.

Derece I ve derece II olguların birbirinden ayrımında kullanılabilecek eşik değer PHH3 ve H-E ile sayım yöntemlerinin her ikisinde de aynı olup, DSÖ tarafından önerilenden farklı olarak 10 büyük büyütme alanında (BBA) ?3 olarak bulundu. H-E ile Mİ, PHH3 ile Mİ ve Ki67 proliferasyon indeksi arasında kuvvetli korelasyon vardı (Spearmann?s p değeri <0,001) ve nüks ile ilişkileri saptandı. Ki67 proliferasyon indeksi için derece I/ derece II olguların ve nüks eden/nüks etmeyen olguların birbirinden ayrımında kullanılabilecek eşik değer aynı olup, %4 olarak bulundu (p<0,001). PHH3 ve H-E ile; nüks eden/etmeyen olguların ayrımında kullanılabilecek, istatistiksel olarak anlamlı bir mitotik eşik değer elde edilemedi ( p değerleri sırasıyla; 0,910 ve 0,829).

SONUÇ:

Bu çalışmada; PHH3 ile Mİ sayımının, rutin H-E boyalı preparatta Mİ sayımına göre daha hızlı, basit ve duyarlı olduğu gösterildi. Ayrıca derece I/II olguların ayrımında PHH3 ile Mİ ve H-E ile Mİ için 10 büyük büyütme alanında (BBA) ?3 eşik değerinin, Ki67 için >%4 eşik değerinin; nüks eden/nüks etmeyen olguların ayrımında Ki67 proliferasyon indeksi için >%4 eşik değerinin, histolojik parametrelere ek olarak tanı için güvenle kullanılabileceği sonucuna varıldı.
Anahtar Kelimeler : meningiom, PHH3, mitoz, H-E, mitotik indeks, ki67