Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
PB064(460) - Gastrik adenokarsinomlarda tümör tomurcuklanmasının lenf nodu metastazı ve sağkalım üzerine prognostik etkisi
Gastrointestinal Patoloji
Buse Uğuralp 1, Damlanur Sakız 1, Nurten Sever 1, Mehmet Sar 1
1 Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim Araştırma Hastanesi Tıbbi Patoloji Kliniği
  Özet

Giriş ve amaç: Mide kanseri dünyada en sık görülen dördüncü kanser türüdür. tümör tomurcuklanması tümörün infiltratif alanının en periferinde tümör kitlesinden ayrılarak çevre stromaya dağılan tek tek duran tümör hücreleri ya da 5 tümör hücresinden az tümör kümesi olarak tanımlanmaktadır. Özellikle kolorektal kanserlerde uzak metastaz ve kötü prognozla ilişkili olup rutin olarak raporlamaya dahil edilmektedir. Bu çalışmada midenin intestinal tip karsinomlarında tümör tomurcuklanması parametresinin, lenf nodu metastazı başta olmak üzere prognostik belirleyiciler ve sağkalımla ilişkisini belirlemeyi amaçlanmıştır.

Materyal ve yöntem: Bakırköy Dr. Sadi Konuk SUAM Tıbbi Patoloji Kliniğinde 2008-2017 yılları arasında karsinom tanısı alarak total ve subtotal gastrektomi uygulanmış olan 217 vaka hastane bilgi kayıt sisteminden elde edildi. Bu hastadalardan çalışma kriterlerine uyan 110 olguda, ITTBC?nin önerdiği tomurcuklanma hesaplama yöntemine göre tomurcuklanma düşük, orta, yüksek tomurcuklanma düzeylerine göre gruplara ayrıldı. Elde edilen tomurcuklanma değerleri ile lenf nodu metastazı ve sağkalım korele edildi. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p?0,05 olarak belirlendi. Analizler MedCalc Statistical Software version 12.7.7 (MedCalc Software bvba, Ostend, Belgium; http://www.medcalc.org; 2013) Programı kullanılarak gerçekleştirildi.

Bulgular: İstatistiksel analiz sonucunda tomurcuklanmanın fazla olmasının lenf nodu metastazı ile anlamlı ilişki gösterdiği saptandı (p=0,023). Tomurcuk düzeyi yüksek olanların %51,52?sinde 7 ve üzeri lenf metastaz nodu olduğu, tomurcuk düzeyi düşük olan olguların %35,1?inde 1-2 lenf nodu metastazı olduğu tespit edildi. Tomurcuklanma düzeyi yüksek olgularda 7 ve üzeri lenf nodu metastazı görülme olasılığı tomurcuklanma düzeyi düşük olan olgulara göre 6,039 kat fazla olarak saptandı. Tomurcuklanması yüksek olan tümörlerde hasta sağkalımının azalmış olduğu görülmekle birlikte istatistiksel olarak anlamlılık değerinin hemen üstünde bir değer elde edildi (p=0,0505).

Sonuç: Elde edilen sonuçlara göre özellikle kolorektal kanserlerde iyi bilindiği üzere tümör tomurcuklanması pek çok GİS tümörü, meme, oral kavite kanserleri gibi tümörlerde invazyon ve lenf nodu/uzak organ metastazı için temel bir yayılım yöntemidir. Çalışmamızda yüksek düzeyde tomurcuklanmanın daha fazla lenf nodu metastazı ile ilişkili olduğu saptanmış olup, tıpkı kolorektal kanserlerdeki gibi mide kanserlerinde de standardize bir tomurcuklanma hesaplanması, patoloji raporlarına bu bulgunun eklenmesi ve olguların takibinin bu veri ışığında yapılması, patologların da bu konuda farkındalıklarını ve tecrübelerini arttırmaları hastaların kaliteli sağkalımı açısından yakın gelecekte faydalı olabilecek bir yöntem olabilir.
Anahtar Kelimeler : Gastrik adenokarsinom, Tomurcuklanma, Lenf nodu metastazı, Anoikis