Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
EPS219(477 - Total gastrektomide insidental pankreatik endokrin ve duktal heterotopi
Gastrointestinal Patoloji
Neşe Ekinci 1, Arzu Avcı 1, Müberra Konur 1, Hüdai Genç 2
1 İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Patoloji Kliniği
2 İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği
  Giriş: Heterotopik pankreas, pankreatik dokunun pankreas dışında sıklıkla mide, duodenum, jejunum ve Meckel divertikülünde görülmesi ile karakterli, oldukça nadir ve nedeni tam olarak bilinmeyen bir durumdur. Literatürde bu antitenin total, kanaliküler, ekzokrin ve endokrin olmak üzere 4 histolojik subtipi tanımlanmıştır.

Olgu: 57 yaşında erkek hastaya mide kanaması nedeni ile dış merkezde yapılan endoskopide korpusta saptanan ülserden biyopsi yapılmış. Olguya verilen intramukozal adenokarsinom tanısı nedeni ile hastanemizde total gastrektomi uygulandı. Makroskopik incelemede, midenin büyük kurvatur boyunca 25 cm, küçük kurvatur boyunca 10 cm olduğu; korpus ve küçük kurvaturda plilerin silindiği ve korpus arka duvarda 2-3 mm?lik ülsere alan bulunduğu dikkati çekti ancak herhangi bir gros kitle saptanmadı. Alınan çok sayıda örnekte bir mikroskopik odakta intramukozal adenokarsinom, çevre mukozada şiddetli kronik atrofik gastrit bulguları ve yaygın intestinal metaplazi izlendi. İlginç bir bulgu olarak mide duvarında muskularis propria lifleri arasında, büyüklükleri 0.1-0.3 mm arasında değişen ve diffüz dağılım gösteren solid, noduler hücre toplulukları dikkati çekti. Bu hücreler, belirgin atipi göstermeyen sinaptofizin ve kromogranin ile pozitiflik gösteren endokrin hücrelerdi. Ayrıca submukozada bir odakta ise 1-2 mm çapında, CK7 ve CK19 ile (+) boyanma gösteren tek katlı epitelle döşeli birkaç adet kistik yapı dikkati çekti. Bu bulgularla olguda ?intramukozal adenokarsinom (pTis), şiddetli kronik atrofik gastrit ve intestinal metaplazi? ile mide duvarında ?pankreatik endokrin ve duktal heterotopi? tanısı kondu.

Sonuç: Pankreatik heterotopide literatürde tanımlanan 4 histolojik subtip dışında olgumuzda endokrin komponent yanı sıra duktal (kanaliküler) komponentin varlığı ayrı bir histolojik subtip gibi görünmektedir. Bu nedenle olgumuzu 5. bir pankreatik heterotopi subtipi olasılığı nedeni ile sunmaya değer bulduk.
Anahtar Kelimeler : mide, pankreas, heterotopi, endokrin