Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
EPS607(480 - Mesanenin primer lokalize amiloidozu
Üropatoloji
Mustafa Kösem 1, Hülya Yeni Bayraktar 1, Mehmet Esat Kösem 2
1 Sakarya Tıp Fakültesi, Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı, Sakarya, Türkiye
2 Kocaeli Tıp Fakültesi, Üroloji Anabilim Dalı, Kocaeli, Türkiye
  GİRİŞ

Mesanenin primer lokalize amiloidozu nadir görülen, etiyolojisi tam olarak bilinmeyen bir hastalıktır. Literatürde bildirilen vaka sayısı 200 civarındadır. Erkek ve kadında görülme oranı eşittir. Klinik, radyolojik ve sistoskopik olarak maligniteyi taklit edebildiği gibi, ayırıcı tanıda akla getirilmediği takdirde patolog tarafından atlanabilme riski de taşıdığından dikkati çekmek amacı ile sunuldu.

OLGU

50 yaşında kadın hasta, aralıklı ağrısız hematüri ve irritatif idrar yapma semptomları ile üroloji polikliniğine başvurdu. Yapılan tetkiklerinde biyokimyasal değerler, lökosit ve trombosit sayısı normal olup, hemogramında normositik anemi saptandı. Ultrason ve BT?si normaldi. Açıklanamayan makroskopik hematüri nedeniyle yapılan sistoskopide mesane sağ lateral duvarda eritematöz, frajil bir lezyon görülerek, malignite ön tanısıyla biyopsi alındı. Patoloji uzmanı tarafından kısmi atipi gösteren, transizyonel epitel adaları ile karışık hyalinize materyal olarak tanımlanan ve tümöre komşu alanlardan alınmış olma olasılığına karşılık, yeniden biyopsi önerilen hastaya, yapılan ikinci sistoskopide ve patolojik incelemede benzer bulgular mevcuttu.

Histopatolojik değerlendirmede yüzey epiteli altında lamina propria içerisinde eozinofilik asellüler materyelden oluşan yaygın birikim izlendi. Epitelyal hücrelerde sıralanma artışı ve nükleer atipi görülmedi. İlk biyopsi raporunda hyalinize odaklar olarak tarif edilen eozinofilik aselüler alanların amiloid birikimi olabileceği düşünülerek yapılan Kongo red boyası ile pozitif boyanma saptandı. Potasyum permanganat ile muamele sonucunda pozitiflik devam ettiğinden, olgu AL amiloidoz olarak rapor edildi. Sonrasında hastaya yapılan kemik iliği biyopsisinin normal olarak değerlendirilmesi üzerine olgu, mesanenin primer amiloidozu olarak kabul edildi.

SONUÇ

Mesanenin primer lokalize amiloidozu nadir görülen bir patolojidir. Klinik olarak malignite ile karışabileceği gibi, patologlar tarafından ayırıcı tanıda düşünülmediğinde kolayca atlanabileceği için unutulmaması gereken bir antitedir.
Anahtar Kelimeler : Amiloidoz, lokalize, mesane