Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
EPS427(507 - KEMİK YERLEŞİMLİ HİDATİK KİST; OLGU SUNUMU
Kemik ve Yumuşak Doku Patolojisi
Şerife Cebeci 1, Hülya Tosun Yıldırım 1, Gamze Kavas 1, Canan Sadullahoğlu 1, Dinç Süren 1, Arsenal Sezgin Alikanoğlu 1, Cem Sezer 1
1 Antalya Eğitim Araştırma Hastanesi Patoloji Kliniği
  GİRİŞ

Kist hidatik, Echinococcus türlerinin larva evresinin neden olduğu parazitik bir tenya enfeksiyonudur. İnsanı etkileyen en yaygın türler E. granulosus ve E. Multilocularis?tir. Vücudun hemen hemen her yerinde gelişebilir. Kistler en sık karaciğer (% 70) ve akciğerlerde (% 20) görülür ve %10?u vücudun geri kalan kısmında bulunur. Kemik yerleşimli kist hidatik literatürde az sayıda bildirilmiş olması nedeniyle sunulmuştur.

OLGU

36 yaş erkek hasta 2010 yılında ortopedi bölümüne sol kalçada ağrı şikayetiyle başvuruyor. Aseptik nekroz tanısı konulan hastaya sol kalça eklem protez ameliyatı yapıldı. Operasyon sonrası ara ara kontrole gelen hastanın sol uylukta ve kalçada ağrı şikayetinin olması nedeniyle 2018 yılında yapılan MR görüntülemesinde sol femur proksimalinde yaklaşık 80x67 mm boyutlarında kistik lezyon izlendi. Hasta opere edilerek sol femur başından alınan örnekler tarafımıza gönderildi. Histopatolojik incelemede; matür lameller kemik doku fragmanları arasında kist hidatiğe ait kutiküler membran izlendi, skoleks görülmedi.

SONUÇ

Kist hidatik, çoğu Akdeniz ülkesinde ve dünyanın farklı bölgelerinde ciddi bir halk sağlığı problemidir. İnsanlarda en çok etkilenen organlar karaciğer ve akciğerdir. Bununla birlikte, kemik kist hidatiği, toplam vakaların% 0.5 ila% 2.5'ini oluşturan çok daha nadir bir durumdur. En sık omurgada (% 35) ve pelviste (% 21) görülür, femur (% 16) ve tibia (% 10) da daha az oranda izlenir.

Kemik kist hidatiği yüksek morbiditeye sahiptir ve sıklıkla nüks ile karşımıza çıkabilir. Kemik kist hidatiği özellikle radyolojik olarak çeşitli benign ve malign lezyonları taklit edebilir; endemik bölgelerde yaşayan olgularda ayırıcı tanıda düşünülmesi gereken bu hastalık tartışmaya ve sunulmaya değer bulunmuştur.
Anahtar Kelimeler : Kemik, Kist hidatik, kistik lezyon