Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
EPS423(525 - NADİR GÖRÜLEN BİR OLGU: BELDE POSTERİOR LİGAMAN YERLEŞİMLİ EXTRASKELETAL KONDROSARKOM
Kemik ve Yumuşak Doku Patolojisi
Şerife Cebeci 1, Betül Çelik 1, Sergülen Dervişoğlu 2, Ramazan Uyar 3, Gamze Kavas 1
1 Antalya Eğitim Araştırma Hastanesi, Patoloji Kliniği
2 Medipol Üniversitesi, Patoloji Kliniği
3 Antalya Eğitim Araştırma Hastanesi, Nöroşirurji Kliniği
  GİRİŞ

Tüm kanserler içinde primer kemik kanserleri %0,2 görülür. Bunların %40?ı kondrosarkomdur. Kondrosarkomlar lokasyona göre kemiğin içinde veya yüzeyinde, nadiren de yumuşak dokuda görülürler. Spinal kondrosarkomlar %2 sıklıkta karşımıza çıkarlar ve en sık torakal, sonra servikal ve en nadir olarak da lumbar bölgede yerleşirler. Burada ?L5-S1 yerleşimli iyi diferansiye bir kondrosarkom olgusu sunuldu.?

OLGU

53 yaş erkek hasta 2013 Ekiminde artan bel ve bacak ağrılarıyla nöroşirurji kliniğine başvurdu. İlk çekilen MR dejeneratif ve diskopatik değişiklikler olarak yorumlanmış, laminektomi sonrası ilk patoloji raporu ?dejenere kıkırdak bulguları lehine? olarak yorumlanmıştır. Hasta 1 sene sonra şikayetlerinin tekrarlaması nedeniyle yeniden başvurmuştur. 2015?teki MR?ında L5-S1 seviyesinde 11 mm ve 7 mm çapında kontrastlanması epidural apse ile uyumlu kistik koleksiyonlar izlenmiştir. İkinci ameliyatının patoloji raporu da ?dejenere bulgular gösteren kıkırdak? olarak yorumlanmıştır. Şikayetlerinde gerileme olmayan hastanın 2018 Ocak MR sonucu 2015 raporu ile uyumludur. Üçüncü biyopside izlenen kondroid lezyon ilk 2 lezyon ile benzerdir. Özetle hipersellüler lezyon lakün içinde 2´li 3´lü hücre grupları ile daha büyük hücre topluluklarından oluşmaktadır. Nükleer hiperkromazi ve pleomorfizm vardır. Mitoz ve nekroz yoktur. 2013 ve özellikle 2015 yılındaki nüksünün yeniden değerlendirilmesinde kondroid ana kitle ve bariz olarak yumuşak dokuya invaziv tarzda ilerleyen çok sayıda kondrositler görüldü. Bu kitleye uygulanan S-100 ve bcl-2 pozitif; p53 negatif olup, Ki-67 indeksi 0´dı. Hastanın cerrahı ile yapılan görüşmede ilk lezyonun disk ile alakalı olmayan posterior longitudinal ligamente uzanan gri-mor kumsu yapıda epidural bir lezyon olduğu öğrenildi. Disk patolojisi nedeniyle laminektomi/diskektomi yapılmadığı da anlaşıldığından 3. tanımız ?invaziv kondroid lezyon/ilk planda KONDROSARKOM? olarak verildi. 2018 Haziranında 4. Nüksünün histolojisi de benzerdi. Kemoterapi ve radyoterapi planlaması sırasında 2018 Temmuzunda akciğerde en büyüğü 2 cm çoklu metastazı saptandı .

SONUÇ

Yetişkinlerde bacak ağrısı yapan sinir kökü dekompresyonunu azaltmak için siniri sıkıştıran disk parçası çıkartılır. Çıkartılan disk materyali sıklıkla kliniğimize gönderilen materyallerdendir. Gönderilen dokunun bu bölgeden alınması, daha ilk biyopside bile izlenen sellülaritenin ve ikinci biyopsideki yumuşak dokuya invaziv kondrositlerin gözden kaçmasına sebep olmuştur.

Spinal kondrosarkomlar %5 vertebra gövdesinde; %40 posterior ligamentte; %45 ikisinde beraber görülür. Retrospektif değerlendirmede klinik ve histoloji örtüşmektedir. Olguların, hemen her zaman camlara klinik bilgi olmadan bakılması ve histolojik değerlendirmenin önemi ile nadir yerleşimli kondrosarkomları hatırlatması maksadıyla histolojik resimler eşliğinde sunmayı amaçladık. ?
Anahtar Kelimeler : kondrosarkom, vertebra, ligament, invaziv