Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
EPS371(547 - Bir tümör başka bir tümöre metastaz yapar mı?
Jinekopatoloji
Çisem Namlı 1, Asuman Argon 1, Tahsin Tekeli 2
1 Sbü Bozyaka Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Tıbbi Patoloji Kliniği
2 Sbü Bozyaka Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Genel Cerrahi Kliniği
  GİRİŞ- AMAÇ: Struma ovarii,ovaryal monodermal teratom olup, tiroid dokusu başlıca bileşenidir. Benign seyirli olduğu düşünülen bu tümörde nadir de olsa malignite gelişebilmektedir. Tümörden tümöre metastaz literatürde az sayıda olguda tanımlanmış olsa da, strumaovarii?ye metastaz yapan malignitelere ait veriye ulaşılamamıştır. Bu bildiride, kolorektal adenokarsinomun stromaovarii?ye metastaz yaptığı bir olgunun tartışılması amaçlanmıştır.

OLGU: Dışkılama alışkanlığında değişiklik nedeniyle hekime başvuran 80 yaşındaki kadın hastada, kolon malignitesi ön tanısıyla yapılan kolonoskopide tümör saptanması üzerine hastaneye yatışı gerçekleştirilmiştir. Hastada ileus gelişmesi üzerine acil operasyona alınmış ve palyatif amaçlı, segmenter sigmoid kolon rezeksiyonu, segmenter ince barsak rezeksiyonu, sol salfingooferektomi, apendektomi ve omentum metastatik kitle rezeksiyonu uygulanmıştır. Patolojik değerlendirmede, sigmoid kolonda orta derece diferansiye adenokarsinom izlenmiş, lenf nodüllerinde, ince barsakta, apendikste ve omentumda metastazlar saptanmıştır. Değerlendirmede sol overde, 10cm çapında kistik görünüm izlenmiş, yüzeyinde pek çok tümör implantı görülmüştür. Kesit yüzünde, 3cm çapında, kahverenkte, etsi görünümde, solid bir alan dikkati çekmiştir. Yapılan histolojik incelemede bu alanın tiroid dokusu olduğu görülmüş ve içerisinde kolon adenokarsinom metastazı saptanmıştır. Hasta ameliyat sonrası 10. günde operasyona sekonder komplikasyonlar sonucu ex olmuştur.

SONUÇ: Struma ovarii, tüm ovaryal tümörlerin %1 ini oluşturan ender bir neoplazmdır. Çoğunlukla reprodüktif dönemde görülmesi beklenen bu tümörde, nadiren orijinal tiroid ile eş veya farklı zamanlı, fonksiyonel immünolojik ve neoplazik değişiklikler görülebilir. Sıklıkla gelişen neoplazi olarak tiroid karsinomları bildirilmektedir. Bir tümörün başka bir tümöre metaztazı son derece tartışmalı bir konu olup, patogenezinde aydınlatılmayı bekleyen pek çok alan barındırmaktadır. İngilizce literatürde, struma ovarii?ye metastaz yapan kolon adenokarsinomuna ait bilgiye rastlanmamıştır. Olgumuzun bu nadir olma özelliği ile literatüre katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Anahtar Kelimeler : struma ovarii, kolorektal karsinom, metastaz