Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
PB054(560) - Kolorektal adenom ve karsinomlarda Beclin-1, CEA,BAX ve BCL-2 salınımı ve patolojik parametrelerle ilişkisi
Gastrointestinal Patoloji
Pınar Engin Zerk 1, Bengü Çobanoğlu Şimşek 1
1 İstanbul Medeniyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Ad
  Amaç :Programlanmış hücre ölümü, apoptoz ve otofaji olmak üzere iki ayrı bileşenden oluşur. Otofaji ve apoptoz arasında başta kaspazlar olmak üzere birçok ara yol bulunmaktadır; bunun yanısıra otofajinin başlaması için gerekli olan bir protein olan Beclin-1 anti-apoptotik proteinler olan Bcl-2, Bcl-Xl ve apoptotik bir protein olan Bax ile ilişkilidir.

Bu çalışmada amacımız; düşük dereceli displazi ve yüksek dereceli displazi içeren adenomlar ve kolon adenokarsinomu arasında Bcl-2, Bax, Beclin-1 ve CEA ekspresyonlarını immunhistokimyasal olarak inceleyerek kolorektal karsinogenezde Beclin-1 in rolünü, Bcl-2 ve Bax üzerinden apoptozla ilişkisini göstermek, dokuda CEA ekspresyonu ile ilişkisini araştırmak ve Beclin-1, Bax ve Bcl-2?nin kolorektal adenokarsinomlarda histolojik tip, invazyon derinliği, tümörün diferansiasyon derecesi, lenfovasküler invazyon, lenf nodu metastazı gibi histolojik ve prognostik parametrelerle korelasyonunu araştırmaktır.

Gereç Yöntem: Çalışmamıza 2013-2014 yılları arasında İstanbul Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi?nde düşük dereceli, yüksek dereceli displazi içeren kolorektal adenomatöz polip tanısı almış 30?ar olgu ve Kolorektal karsinom tanısı almış 30 olgu dahil edilmiştir. Dokulara Beclin-1, CEA, Bax ve Bcl-2 uygulanmıştır.

Bulgular: Her bir immun belirleyicinin her bir dokuda salınım derecesi ve yoğunluğu, klinik prognostik faktörlerle bilikte histopatolojik parametreler eşliğinde değerlendirilmiştir.

Sonuç: Tüm gruplarda kuvvetli ve yaygın Beclin-1 ekspresyonu görülmesi KRK karsinogenezinde Beclin-1 ekspresyonunun rolü olduğunu düşündürmektedir. Beclin-1, Bcl-2, Bax ve CEA ekspresyon şiddeti ve yaygınlığı ile tümör evresi, lenf nodu metastazı, lenfovasküler invazyon ve perinöral invazyon gibi prognostik faktörler arasında ilişki bulunmamıştır. Bunun yanı sıra iltihabi yanıt ile ekspresyon şiddetleri arasında da herhangi bir ilişki gösterilememiştir .

Çalışmamızda saptadığımız bulgular Beclin-1 ekspresyonu ile Bcl-2 ve Bax ekspresyonu arasındaki bağlantının karmaşık olduğunu düşündürmektedir. Literatürde kolorektal karsinogenezde Beclin-1 ekspresyonu ve Bcl-2 ve Bax üzerinden apoptozla ilişkisini gösteren az sayıda yayın bulunmaktadır ancak bu yayınlarda da karsinogenezde otofaji ve apoptoz ilişkisinin kompleks ve paradoksik olduğu vurgulanmıştır.
Anahtar Kelimeler : Adenom, Beclin-1, karsinom,kolorektal