Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
PB033(578) - Mide ve Kalınbarsakta; Müsinöz Adenokarsinom ile Taşlı Yüzük Hücreli Karsinomun Karşılaştırması
Gastrointestinal Patoloji
Nuray Kepil 1, Süha Göksel 2
1 Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Patoloji Departmanı
2 Acıbadem Sağlık Grubu Patoloji Departmanı
  Amaç

Gastrointestinal karsinomların gelişiminde, iyi tanımlanmış genetik ve moleküler değişiklikler söz konusu olmasına rağmen, mide ve kolon karsinomlardaki değişken morfoloji veya aynı morfolojideki değişken biyolojik davranış, altta yatan farklı moleküler değişikliklerin bulunduğunu düşündürmektedir. Öte yandan, bu bölgelerdeki morfolojik, davranışsal, moleküler ve genetik özellikler bakımından müsinöz karsinom(MAC) ve taşlı yüzük hücreli karsinom(SRCC) arasındaki farklılıkları araştıran çalışmalar sınırlıdır. Bu çalışmanın amacı mide ve kolorektal, müsinöz ve taşlı yüzük hücreli karsinomlarda p53,MLH1,MSH2 immunhistokimyasal ekspresyonlarını, B-RAF mutasyonlarını değerlendirmek ve prognostik parametrelerle ilişkisini saptamaktır.

Gereç ve Yöntem

Çalışmaya kalınbarsak yerleşimli 55 MAC, 3 SRCC, mide yerleşimli 21 MAC, 54 SRCC tanılı 133 vaka dahil edildi. Vakaların tümör dokuları ile doku mikroarray(TMA) blokları oluşturuldu. MLH-1, MSH-2 ve p53 protein ekspresyonları immünhistokimyasal olarak araştırıldı. BRAF(V600E nokta mutasyonu) mutasyonu, polimeraz zincir reaksiyonu(PCR) ile tespit edildi. Klinikopatolojik, immünhistokimyasal parametreler ve BRAF mutasyonu varlığı arasındaki ilişkiler değerlendirildi.

Bulgular

Kolorektal SRCC'ler aynı dönemde tüm kolorektal karsinomlarda oldukça nadir(%0.37) idi. Gastrik SRCC'ler(%70) gastrik MAC'lara göre anlamlı olarak daha sıktı(p<0.001) ve kolorektal MAC'lar(%95) gastrik MAC'lara göre anlamlı olarak daha sıktı(p <0.001). Gastrik MAC'ler, invazyon derinliği, lenf nodu metastazı, lenfatik invazyon ve kan damarı invazyon sıklığı açısından gastrik SRCC'lere ve kolorektal MAC'lara göre daha agresif idi. BRAF mutasyonu gastrik MAC'ların%42.9'unda, gastrik SRCC'lerin%35.1'inde ve kolorektal MAC'ların%38.6'sında saptandı. MLH-1 ve MSH-2 eksikleri mide MAC'larında%14.2, gastrik SRCC'lerde%3.8 ve kolorektal MAC'larda%5.5 idi. p 53 ekspresyonu gastrik MAC'larda%28,5 ve gastrik SRCC'lerde%38.8 idi. p53 ekspresyonu, mide MAC'ları ile karşılaştırıldığında, kolorektal MAC'larda anlamlı olarak daha sıktı(p=0.017).

Sonuç

Mide MAC'ları ve kolorektal MAC'lar için birçok benzer bulgunun karşıt frekansı sergiledikleri gözlenmiştir. Kolorektal MAC'lar mide SRCC'leri ile benzer özellikler sergilemektedir. Kolorektal SRCC için olgu sayısı 3 ile sınırlı olduğundan, bu konuda değerlendirme sağlıklı değildir. Kolorektal karsinomlarda günlük rutine yerleşmiş olan MLH1,MSH2 immunhistokimyasal ekspresyonları ve B-RAF genotipinin, midede de gösterilmesi ve MAC-SRCC alttiplerinin farklılıkları önemli bir nokta olup daha geniş serili çalışmalar ile irdelenmelidir.
Anahtar Kelimeler : Mide, kolorektal, müsinöz, taşlı yüzük, MSI, BRAF