Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
EPS145(613 - Tiroid noduler hiperplazi materyalinde matür kemik formasyonu ile birliktelik gösteren osseoz metaplazi olgusu
Endokrin Patoloji
Aysel Salmanova 1, Bahadur Abbasov 1, Zülfiyye Soltanova 1
1 Milli Onkoloji Merkezi, Patoloji Bölümü, Baku, Azerbaycan
  Giriş:

Noduler hiperplazi (nodüler ve ya multinodüler guatr) tiroid hastalıklarının en sık rastlanan türüdür. Bu nodüllerde sekonder olarak hemorajik kalsifikasyon veya kistik dejenerasyon oluşabilir. Çok nadiren matür kemik formasyonu ile osseoz metaplazi görülür. Bizim olgumuzda adenomatoz kolloidal guatrda osseoz metaplazi izlenmektedir.

Olgu: 37 yaşında bayan hasta. Boyunda büyüme, boğulma şikayeti ile hastaneye başvurmuştur. Yapılan ultrasonografide tiroidde çok sayıda 11-31mm boyutunda kistik komponentli, kalsifikasyon alanları içeren nodüller izlendi. Hastaya total tiroidektomi yapıldı. Makroskobik incelemede sağ lob 6x3x2.5 cm., sol lob 5.5x4x2 cm?dir. Mikroskobik incelemede kistik ve hemorojik alanlar içeren nodüller izlendi. Kolloid içeren makro ve mikrofolliküller, kistik dejenerasyon, kalsifikasyon odakları, matür kemik dokusu alanları izlenmiştir. Olguya bu bulgular ile adenomatoz kolloidal guatr ve osseoz metaplazi tanısı konuldu.

Sonuç: Osseoz metaplazi; kronik irritasyon veya dejenerasyon zemininde oluşan benign bir prosestir. Bu olguda olduğu gibi benign veya malign tiroid patolojilerinde de dejeneratif değişiklikler sonucunda nadiren görülebilmektedir.
Anahtar Kelimeler : Osseoz metaplazi,Ektopik ossifikasyon,Tiroid bezi