Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
EPS220(647 - İnflamatuar fibroid polip: İki olgu sunumu
Gastrointestinal Patoloji
Burcu Sanal Yılmaz 1, Ayşe Mine Önenerk 1, Nil Çomunoğlu 2, Yıldıray Kuruçay 3
1 Karaman Devlet Hastanesi, Patoloji Bölümü
2 Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Patoloji Bölümü
3 Karaman Devlet Hastanesi, Genel Cerrahi
  Giriş:

İnflamatuar fibroid polip (İFP) gastrointestinal sistemin oldukça nadir görülen mezenkimal bir tümörü olup olguların %20?si ince barsakta yerleşim göstermektedir. Olgu sunumumuzda farklı histomorfolojik ve immünhistokimyasal özellikleri (?soğan zarı? lezyonu görülmemesi ve CD34 negatifliği) nedeniyle iki İFP olgusunu sunmayı amaçladık.

Olgu sunumu:

Olgu 1: Karın ağrısı şikayetiyle başvuran 50 yaşında kadın hasta ileum invajinasyonu şüphesiyle çekilen BT?de 4,7x4,3x3,2 cm kitle saptanması nedeniyle opere edildi. Makroskopik incelemede, lümeni tama yakın obstrükte eden, submukoza kaynaklı, kesit yüzü parlak krem-kahverenkli, balıketi görünümünde tümöral lezyon izlendi.

Olgu 2: Bulantı, kusma şikayetiyle başvuran 39 yaşında erkek hasta, ileum invajinasyonu ve tümör şüphesiyle çekilen BT?de 4,5x4,5x3,6 cm kitle saptanması nedeniyle opere edildi. Makroskopik incelemede, lümene doğru uzanan ve obstrüksiyona neden olan submukoza kaynaklı kesiti homojen, parlak krem-kahverenkli, balıketi görünümünde tümöral lezyon izlendi.

Histopatolojik incelemede, mukoza ve submukoza yerleşimli, gevşek fibromiksoid-ödematöz stroma içerisinde, hiposellüler tümöral proliferasyon izlenmiştir. Tümör, iğsi-stellat şekilli hücrelerden oluşmakta olup eozinofillerden zengin mikst tipte inflamasyon ve bir kısmının duvarı hyalinize görünümde belirgin vasküler yapılar dikkati çekmiştir. Mitotik aktivite artışı ve atipi görülmemiştir. İmmunhistokimyasal olarak tümör hücrelerinde SMA (fokal +), CD34 (-), S-100 (-) ve desmin (-) profil saptanmıştır. Moleküler incelemede ALK negatiftir. Bu bulgularla her iki olgu İFP olarak tanı almıştır.

Sonuç:

İnflamatuar fibroid polip, nadir görülmesi ve inflamatuar myofibroblastik tümörün ayırıcı tanısında olması nedeniyle önem taşımaktadır. CD34 (-) ve ?soğan zarı? lezyonu içermeyen İFP olguları tüm İFP?lerin yaklaşık %15?ini oluşturduğundan ve patologlar açısından tanısal zorluğa neden olabileceğinden bu antitenin akılda tutulması gerekmektedir.
Anahtar Kelimeler : İnflamatuar fibroid polip, ileum, CD34