Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
EPS065(699 - Merkel hücreli karsinom: Olgu Sunumu
Dermatopatoloji
Düriye Betül Yılmaz 1, Özlenen Özkan 2, Betül Ünal 1
1 Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı, Antalya
2 Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi, Plastik Ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı, Antalya
  Giriş

Merkel hücreli karsinom (MHK) agresif seyirli, nadir bir kutanöz nöroendokrin tümördür. Oldukça invaziv olup lokal nüks, bölgesel lenf nodu ve uzak organ tutulumları sık görülmektedir. Bu yazıda, immünsuprese bir hastada gelişen MHK olgusu nadir olması, erken teşhis ve ayırıcı tanılarının önemi açısından sunulmaktadır.

Olgu

Altmış üç yaşında,10 yıl önce renal transplantasyon yapılan erkek hasta sol el dorsalinde 3 ay önce çıkan ve sonrasında büyüme gösteren kitle şikayeti ile kliniğimize başvurmuştur. 3 cm çapında sert, mobil, nodüler özellikteki lezyona eksizyonel biyopsi uygulanmıştır. Histopatolojik incelemesinde dermiste diffüz infiltratif, yağ dokusuna da uzanım gösteren, yer yer ince fibröz septalarla ayrılmış solid adalar ve trabeküler yapılardan oluşmuş tümöral lezyon izlenmektedir. Bazofilik, dar sitoplazmalı, oval -yuvarlak nükleuslu, ince granüler kromatine sahip hücrelerden oluşan tümör dokusunda çok sayıda mitoz, apopitotik cisimcikler ve nekroz görülmektedir. İmmünohistokimyasal boyalardan kromogranin A, CD 117 ,NSE (fokal), CK20 ( paranükleer) ve Pan CK (paranükleer) ile pozitif boyanma izlenirken CK7, TTF-1, LCA, S 100 , HMB 45, Melan A, P 63 ve P 16 ile negatiftir. Ki 67 proliferasyon indeksi yaklaşık % 40 olarak değerlendirilmiştir. Mevcut bulgularla hastaya Merkel hücreli karsinom tanısı konulmuş ve sistemik taraması önerilmiştir.

Sonuç

MHK derinin nadir görülen, agresif seyirli tümörlerinden olup retiküler dermis ve subkutanöz dokuları tutar. Üst dermis ve epidermisi genellikle tutmaz. Lokal rekürrens, bölgesel lenf nodu ve uzak metastazları sık görülmektedir. İleri yaşlarda ve immünsupresyonu olan bireylerde, baş-boyun gibi güneşe maruz kalan bölgelerde izlenmektedir. Tipik olarak sert, soliter, ağrısız, hızlı büyüyen, dermal nodül olarak başlar. Yüzeyi ülsere olabilir, telenjiektatik özellikler gösterebilmektedir.Trabeküler, intermedier ve küçük hücreli tip olmak üzere üç histolojik paterni tanımlanmıştır. Küçük, yuvarlak, bazofilik, dar sitoplazmalı, ince kromatin paternine sahip bu hücreler yüksek mitotik aktiviteye sahiptirler. Ayırıcı tanılarında lenfoma, melanom, küçük hücreli akciger karsinomu, nöroblastom gibi diğer küçük yuvarlak hücrelerle seyreden tümörler bulunmaktadır.Tedavide geniş lokal eksizyon ve bölgesel lenf nodu diseksiyonu önerilmektedir.
Anahtar Kelimeler : Merkel hücreli karsinom, deri kanseri