Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
PB042(704) - Ösofagus Yerleşimli İnflamatuar Fibroid Polip
Gastrointestinal Patoloji
Düriye Betül Yılmaz 1, Mete Akın 2, Gülsüm Özlem Elpek 1
1 Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı, Antalya
2 Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi, İç Hastalıkları Anabilim Dalı, Antalya
  Giriş

İnflamatuar fibroid polip (İFP) gastrointestinal kanalın ender görülen benign, submukozal polipoid lezyonudur. En sık mide antrum ve ileum yerleşimlidirler. İFP'ler ösofagusda çok seyrek görülmekte olup, genellikle alt üçte birlik kısmında bulunurlar. Burada İFP?nin çok nadir izlenen ösofagus lokalizasyonuna dikkat çekmek ve bulgularını literatür eşliğinde gözden geçirmek amacıyla bir olgu sunulmuştur.

Olgu

Altmış yaşında kadın hasta uzun süredir var olan halsizlik, çarpıntı şikayetleri ile başvurdu. Önceki laboratuvar tetkiklerinde demir eksikliği anemisi tespit edilen ve 4 yıldır aralıklı demir tedavisi alan hastanın değerlerinde yükselme olmaması üzerine malignite tarama amaçlı yapılan endoskopik incelemesinde, ösofagus distalinde, Z çizgisi üzerinde yaklaşık 5-6 mm çaplı, üzeri eritemli ön planda inflamatuar/ hiperplastik görünümde polipoid lezyon görüldü, biyopsiler alındı. Doku örnekleri HE?nin yanısıra CD117, SMA, CD34 ve Vimentin immünohistokimyasal boyama yöntemleriyle de boyanarak incelendi. Ösofagusa ait çok katlı yassı epitel altından başlayan eozinofil lökositlerden zengin mikst yangısal infiltrasyon ile iç içe, özellikle damarlar etrafında konsantrik yerleşim gösteren, atipi içermeyen iğsi hücrelerden oluşan mezenkimal görünümlü lezyon izlendi. İğsi hücreler vimentin ve CD34 ile pozitifilik göstermekteydi. Bu bulgular ile lezyon ?İnflamatuar Fibroid Polip? olarak değerlendirildi.

Sonuç

IFP, gastrointestinal traktusun nadir görülen, tipik olarak küçük, kapsül yapısı göstermeyen, pedinküler, submukozal yerleşimli, soliter, benign mezenkimal lezyonudur. Genellikle 5-6. dekatlarda görülürler. Asemptomatik olup tesadüfen tespit edilirler. Ancak nadiren büyük çaplara ulaşıp obstruksiyona, invajinasyona ve dirençli anemilere sebep olabilirler. Lezyonun patogenezi tam olarak bilinmemektedir. Fiziksel, kimyasal veya mikrobiyolojik uyaranlara karşı reaktif bir süreç olduğu kabul edilmekle birlikte PDGFR mutasyonu gösterebilmesi nedeniyle gerçek bir neoplastik süreç olduğu da düşünülmektedir.Ayırıcı tanıda fibrovasküler polip, gastrointestinal stromal tümör, leiomyom, schwannom, perinöroma yer alır. Olgumuz çok ender olmalarına karşın, IFP?nin ösofagus alt ucunda yerleşen polipoid lezyonların ayırıcı tanısında klinik ve patolojik olarak dikkate alınması gerektiğini desteklemektedir.
Anahtar Kelimeler : inflamatuar fibroid polip, ösofagus