Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
EPS571(713 - Renal transplant verici adayında intraoperatif tanı alan 'müsinöz tübüler ve iğsi hücreli karsinom' olgusu
Üropatoloji
Esra Zeynep Coşkunoğlu 1, Ayşen Terzi 1
1 Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı
  GİRİŞ

?Müsinöz tübüler ve iğsi hücreli karsinom? nadir görülen bir renal tümördür; tüm renal tümörlerin %1?inden azını oluşturur. Renal transplant verici adayında, transplantasyon kararını belirleyecek bir intraoperatif inceleme sırasında karşımıza çıkan, tanı güçlüğüne neden olan, masum görünümlü nadir bir malign antite olarak olgumuz, eğitici ve sunuma değer görülmüştür.

OLGU

Renal transplant verici adayı olarak operasyona alınan 42 yaşındaki sağlıklı erkekte, intraoperatif süreçte, sağ böbrekte korteks yerleşimli bir kitle saptandı. Kitleden intraoperatif inceleme istendi. Eksizyon materyalinin kesit yüzünde 1,2 cm çaplı, sarı-bronz renkli, iyi sınırlı kitle lezyonu izleniyordu. İki adet dokundurma yayması hazırlandıktan sonra, doku örneğinin yarısı donduruldu. ?Frozen? kesitlerde, parankimden keskin sınırlarla ayrılan neoplastik lezyon görüldü. Neoplazm, miksoid-müsinöz stroma içinde çeşitli çaplarda tübüler yapılar ve yuvalanmalar gösteren, belirgin nükleer atipi içermeyen, onkositik görünüme neden olan eozinofilik granüler sitoplazmalı, küboidal hücrelerden oluşuyordu. Bu bulgularla ayırıcı tanıya öncelikle onkositom ve anjiomiyolipom gibi daha masum antiteler girmekle birlikte, düşük dereceli renal hücreli karsinomlar dışlanamıyordu. Dokundurma yaymalarında, müsinöz sekret içeren tübüler/asiner yapılanma gösteren monomorfik epitel hücreleri yanı sıra atipisiz iğsi hücreler gözlendi. Müsinöz içerikli tübüloasiner yapılar ve iğsi hücre komponentinin yaymalarda daha net gözlenebilmesi, olası iki masum antiteden uzaklaşmamıza ve ?renal epitelyal malign tümör? tanısı vermemize yardımcı oldu. Frozen artanında, sadece sınırlı alanlarda, kordonlar ve kısa demetler oluşturan iğsi hücre komponenti saptandı. Yapılan kontrollü immünohistokimyasal çalışmalarda CK7, Vimentin, Rasemase, EMA ve CK19 ile yaygın kuvvetli poztiflik izlendi. PAX8 ile bazı hücrelerde nükleer pozitiflik saptandı. HMW CK ile fokal pozitiflik görüldü. CD10 ve Karbonik Anhidraz ile boyanma olmadı. Musikarmin ile ekstrasellüler müsin gölcükleri gösterildi. Olgu, ?müsinöz tübüler ve iğsi hücreli karsinom? olarak raporlandı.

SONUÇ

?Müsinöz tübüler ve iğsi hücreli karsinom?, tipik histomorfolojik özellikleri sayesinde parafin kesitlerde kolayca tanınabilmekle birlikte, dondurulmuş kesitlerde böbreğin benign tümörlerinden ayırıcı tanısı güç olabilmektedir. Olgumuz, nadir görülen bu antiteden patoloğun haberdar olmasının ve intraoperatif inceleme sırasında dokundurma yaymasının kullanılmasının önemini vurgulamıştır.
Anahtar Kelimeler : müsinöz tübüler ve iğsi hücreli karsinom', böbrek, frozen, sitoloji