Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
EPS395(746 - Nadir Bir Olgu: Epiteloid sarkom benzeri hemanjioendotelyoma
Kemik ve Yumuşak Doku Patolojisi
Esma Gürbüz 1, Ayşegül Erdem 1, Gülsüm Şeyma Yalçın 1, Gülçin Şimşek 1, İsmail Demirkale 2
1 Keçiören Eğitim Araştırma Hastanesi Patoloji Kliniği
2 Keçiören Eğitim Araştırma Hastanesi Ortopedi Kliniği
  GİRİŞ

Epiteloid sarkom benzeri hemanjioendotelyoma nadir görülen lokal agresif bir tümördür. Genellikle genç erişkin ve erkeklerde baş, boyun, göğüs duvarı, karın ve ekstremitelerde yerleşen düşük dereceli vasküler tümördür.

OLGU

Ortopedi polikliniğine başvuran daha önce sol diz ekleminden opere olmuş 78 yaşındaki erkek hastada bu alanda yaklaşık 1 yıldır iyileşmeyen yara ve enfeksiyon bulguları mevcut idi. Bu alan debride edilerek patoloji kliniğimize frozen olarak gönderilmiştir. Makroskopik olarak frajil görünümde olan dokunun mikroskobik incelemesinde yaygın nekroz, stromada iğsi eosinofilik geniş sitoplazmalı, iri nukleuslu yer yer inklüzyonlarında izlendiği atipik epiteloid hücreler izlenmiştir. İmmünohistokimyasal çalışmada bu hücrelerde CD31 ve vimentin ile kuvvetli diffüz boyanma, PANCK ile zayıf boyanma saptanmıştır. Ki-67 proliferatif indeksi düşük olarak değerlendirilmiştir. Vaka bu bulgularla birlikte Epiteloid sarkom benzeri hemanjioendotelyoma olarak raporlanmıştır. Yaklaşık 2 ay sonrasındagönderilen plevral mai aspirasyon materyalinden hazırlanan yaymalarda ve hücre bloğunda da benzer atipik hücreler görülmüş olup hücre bloğuna yapılan immünohistokimyasal çalışmada CD31 ve MOC31 ile pozitif boyanma, CK7 ile zayıf boyanma izlenmiş olup TTF1, CK5/6 ve kalretinin ile negatif boyanma saptanmıştır. Bu bulgular metastaz lehine yorumlanmıştır.

SONUÇ

Nadir görülen epiteloid sarkom benzeri hemanjioendotelyomanın uzak metastazı olmadığı kabul edilmektedir. Ancak birkaç vakada kemiğe uzak metastaz yaptığı görülmüştür. Bizim vakamızda da plevral metastaz olması nedeniyle sunulmuştur.
Anahtar Kelimeler : Epiteloid sarkom benzeri hemanjioendotelyoma, yumuşak doku, plevra