Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
EPS601(750 - Üreterde fibroepitelyal polip: Nadir görülen bir olgu sunumu
Üropatoloji
Alev Ok Atılgan 1, Çiğdem Sercan 1, Eray Hasırcı 2, Handan Özdemir 1
1 Başkent Üniversitesi Patoloji Anabilim Dalı
2 Başkent Üniversitesi Üroloji Anabilim Dalı
  GİRİŞ

Fibroepitelyal polip, üriner sistemin oldukça nadir görülen benign tümörüdür. Çoğu üreterde görülürken, bir kısmı renal pelvis, mesane ya da üretrada görülür. Radyolojik incelemede üriner sistemde düz, mobil, pediküllü kitle lezyon olarak izlenir. İntravenöz pyelografi incelemede dolma defektine yol açar. Ön tanıda malign ürotelyal tümörler ile karışabilir.

OLGU

52 yaşında kadın hasta hematüri ve sağ yan ağrısı şikayetleri ile polikliniğe başvuruyor. Yapılan tam idrar tetkikinde hematüri, ultrasonografide sağ üreteri tıkayan ve proksimalinde dilatasyona neden olan kitle lezyon saptanıyor. Hastaya ürotelyal karsinom ön tanısı ile sağ nefroüreterektomi ameliyatı yapılıyor. Patoloji bölümüne gönderilen böbrek ve üreter incelendiğinde, makroskopik olarak proksimal üreteri 5.7 cm uzunluğunda bir segmentte tıkayan, 0.7 cm çapında krem-kahverenkli polipoid lezyon izlendi. Renal pelvis ve renal parankimde lezyon görülmedi. Proksimal üreterde tarif edilen lezyondan hazırlanan H&E boyalı kesitlerde, benign ürotelyal epitel ile döşeli, fibröz stromadan oluşan fibroepitelyal polip ile uyumlu morfoloji görüldü.

SONUÇ

Fibroepitelyal polip, etyolojisi net olarak bilinmeyen, mezodermal orijinli benign tümördür. Çocuklarda konjenital orijin tartışılırken, erişkinlerde enfeksiyöz, inflamatuar, obstrüktif ve travmaya ikincil geliştiği düşünülmektedir. Lokalizasyonuna göre hastanın semptomları değişkendir. Lezyon üreteri tıkayıcı biçimde büyüme gösterirse, değişen derecelerde hidronefroza yol açabilir. Klinik ve radyolojik olarak malign ürotelyal karsinom ile karışabilir. Bu nedenle histopatolojik inceleme önemlidir ve esastır. Bu tümörlerin tekrar etmesi oldukça nadirdir. Hastaların operasyon sonrası yakın takibi yeterlidir.
Anahtar Kelimeler : Fibroepitelyal polip, üreter