Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
PB067(759) - Uterin adenosarkom ve ayırıcı tanı problemleri: 15 olguluk klinikopatolojik çalışma
Jinekopatoloji
Alev Ok Atılgan 1, Özlem Özen 1, Nihan Haberal Reyhan 1, Ali Ayhan 2
1 Başkent Üniversitesi Patoloji Anabilim Dalı
2 Başkent Üniversitesi Kadın Hastalıkları Ve Doğum Anabilim Dalı
  AMAÇ

Adenosarkom, benign epitelyal ve genellikle düşük dereceli sarkomatöz stromal komponentten oluşan nadir görülen mikst tümördür. Literatürde bu tümör grubu ile ilgili az sayıda çalışma mevcuttur. Bu çalışmadaki amacımız, özellikle biyopside benign lezyonlar ile çok sık ayırıcı tanı problemlerine neden olan adenosarkomların, histopatolojik özelliklerini detaylı bir şekilde incelemek ve tanı kriterlerini literatür bilgisi eşliğinde sunmaktır.

GEREÇ VE YÖNTEM

Çalışmamıza 2010-2018 yılları arasında hastanemizde uterin adenosarkom tümör tanısı almış 15 olgu dahil edildi. Olguların histopatolojik bulguları, klinik parametreler ile karşılaştırıldı.

BULGULAR

Serimizde, 2?si servikal yerleşimli olan toplam 15 uterin adenosarkom mevcuttur. Hastaların ortalama yaşı 55,4? dür (yaş aralığı 15-72). Bir olgu polip eksizyonu, 1 vajinal histerektomi, 1 tip 3 histerektomi+evrelendirme cerrahisi ve 12 olguda TAH+BSO+evrelendirme cerrahisi yapılmıştır. Buna göre 2?si evre Ia, 9?u evre Ib, 2?si evre Ic?dir. Bir olgu intramural büyüme gösterirken diğerleri polipoid büyüme göstermektedir. Ortalama tümör çapı 7.1 cm?dir. İki olguda sarkomatöz aşırı büyüme ve 6 olguda heterolog eleman (rabdomiyoblastik ve osseöz eleman) görülmüştür. 3 olguda miyometriyal invazyon görülmemiştir. 9?unda miyometriyumun iç ½?sine ve 2?sinde dış ½?ye invazyon vardır. Lenfovasküler invazyon 2 olguda mevcuttur. Ortalama takip süresi 40 ay?dır. İki olgu tanıdan 2-10 ay sonra karın içi nüks ile kaybedilmiştir.

SONUÇ

Adenosarkom, ayırıcı tanısında bulunan endometrial polip, adenofibrom gibi benign lezyonlar ve diğer uterin sarkomlar ile sık karışan tümörlerdir. Nadir tümörler olduğu için tanı kriterleri net değildir. Bu çalışma ile ayırıcı tanı problemlerinin altını çizerek literatüre katkıda bulunduk.
Anahtar Kelimeler : Uterin sarkom, adenosarkom, sarkomatöz aşırı büyüme