Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
PL044(760) - Ovaryan seromüsinöz tümörler: Başkent Üniversitesi Ankara Hastanesi deneyimi
Jinekopatoloji
Alev Ok Atılgan 1, Özlem Özen 1, Nihan Haberal Reyhan 1, Ali Ayhan 2
1 Başkent Üniversitesi Patoloji Anabilim Dalı
2 Başkent Üniversitesi Kadın Hastalıkları Ve Doğum Anabilim Dalı
  AMAÇ

Primer seromüsinöz tümörler (SMT), Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) 2014 sınıflamasında overin yüzey epitel tümörleri arasında farklı bir antite olarak yer almaktadır. Literatürde bu tümör grubu ile ilgili çok az sayıda çalışma mevcuttur. Bu çalışmadaki amacımız, bu tümör grubunun klinik, histopatolojik ve immunohistokimyasal özelliklerini değerlendirmektir.

GEREÇ VE YÖNTEM

Çalışmamıza 2007-2018 yılları arasında hastanemizde seromüsinöz tümör tanısı almış 28 olgu dahil edildi. Olgulara immünhistokimyasal olarak ER, PR, WT1, CK7, CK20, CDX2, CEA antikorları uygulandı. Histolojik ve immunohistokimyasal bulgular, klinik parametreler ile karşılaştırıldı.

BULGULAR

Serimizde 20 karsinom, 3 mikroinvaziv borderline tümör, 1 intraepitelyal karsinom alanları içeren borderline tümör ve 4 tane borderline tümör olmak üzere toplam 28 hastada serömüsinöz tümör mevcuttur. Ortalama yaşı 47,8? dir (yaş aralığı 21-84). 11 olgu evre Ia, 1 olgu evre Ib, 11 olgu evre Ic ve 5 olgu ise evre III?tür. Ortalama tümör çapı 8,6 cm olup 6 karsinom ve 1 borderline tümör bilateraldir. İmmunohistokimyasal çalışma 28 adet hastaya ait toplam 35 tümörde yapılmıştır. İmmunohistokimyasal olarak ER antikoru 35 tümörün 30?unda diffüz pozitif, 5?inde negatiftir. PR antikoru 21?inde diffüz ve 6?sında fokal pozitif olup 7?sinde negatiftir. WT1 antikoru 1?inde diffüz, 1?inde fokal pozitif, diğerlerinde negatiftir. CK7 antikoru tümünde diffüz pozitiftir. CK20 antikorunun 1?inde diffüz pozitif olduğu görülürken 2?sinde olguda fokal pozitif, diğerlerinde negatiftir. CDX2 antikoru 2?sinde diffüz ve 5?inde fokal pozitiftir, diğerlerinde negatiftir. CEA antikoru ise 2 olguda diffüz, 3 olguda fokal pozitif, diğerlerinde negatiftir.

SONUÇ

Primer SMT?ler nadir görülen tümörler olup patolojik, klinik özellikler ve biyolojik davranış açısından müsinöz tümörlerden ziyade seröz tümörlere benzerlik göstermektedir.
Anahtar Kelimeler : Over, Serömüsinöz Tümör