Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
EPS418(777 - Non-ossifiye fibrom: 6 olgunun klinikopatolojik özellikleri
Kemik ve Yumuşak Doku Patolojisi
Döndü Nergiz 1, Hülya Tosun Yıldırım 1, Dinç Süren 1, Arsenal Sezgin Alikanoğlu 1, Cem Sezer 1
1 Sağlık Bilimleri Üniversitesi Antalya Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Patoloji Kliniği
  GİRİŞ

Non- ossifiye fibrom (NOF) çocuklarda uzun kemiklerin metafizlerinde en sık görülen benign, non-neoplastik bir lezyondur. NOF, Dünya Sağlık Örgütü tarafından kemik tümörlerinin histolojik sınıflandırmasına göre tumor-benzeri lezyon olarak sınıflandırılır. Biz 6 olguda non-ossifiye fibromun klinikopatolojik özelliklerini araştırdık.

OLGU

3 yıllık bir süre boyunca (2015 - 2018) Sağlık Bilimleri Üniversitesi Antalya Eğitim ve Hastanesi, Patoloji Anabilim Dalı'nda NOF tanısı alan toplam 6 olgu içeren retrospektif bir analizdir. Medyan yaş 17 (dağılım: 9- 25 yaş) idi. Tümör 1 hastada radius, 2 hastada tibia ve 3 hastada femur yerleşimliydi. 1 hasta metafizodiafiz, 4 hasta metafiz ve 1 hasta diafiz yerleşimliydi. Hastaların çoğu asemptomatikti. (5 hasta) ve 1 hasta ağrı ve şişlik şikayeti ile başvurmuştu. Tüm hastalarda lezyona küretaj yapılmıştı. Lezyonun en büyük çapı ortalama 4,1 (dağılım: 2,5- 5,5)di. Takipleri boyunca hiçbir hastada nüks izlenmedi.

SONUÇ

NOF'un histopatolojik komponentleri değişken olsa da, genellikle oldukça karakteristiktir ve kesin tanıya ulaşmak için klinik ve radyografik korelasyon gereklidir. Dev hücreli tümör ve benign fibröz histiositom ayırıcı tanıda mutlaka akla gelmelidir. Radyografik görünüm, klinik prezentasyon ve histopatolojinin korelasyonu NOF?un ayırıcı tanısında çok önemlidir.
Anahtar Kelimeler : Non ossifiye fibrom, NOF, Fibröz kortikal defekt, Metafizyel fibröz defekt