Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
EPS400(781 - Kondrolipoma
Kemik ve Yumuşak Doku Patolojisi
Aslıhan Alpaslan Duman 1, Ali Doğru 2, İrem Sucu 1, İsmail Başaran 1
1 Giresun Üniversitesi Tıp Fakültesi
2 Giresun Üniversitesi Prof. Dr. A. İlhan Özdemir Eah
  GİRİŞ

Kondrolipoma veya kondroid lipom oldukça nadir görülen matür yağ dokusu alanları içinde kartilaj diferansiyasyon ile kendini gösteren benign mezenkimal tümördür. Kadın cinsiyette daha çok görülmekle beraber erişkinlerin en sık proksimal ekstremitelerinde(subkutanöz doku, iskelet kası yada fasyada) ortaya çıkar. Tümör tipik olarak kendini iyi sınırlı kitle olarak gösterir. Benigndir ve agresif davranmaz. Mikroskobik incelemede sıklıkla miksoid liposarkom ve iskelet dışı miksoid kondrosarkomla karıştırılabilir.

OLGU

53 yaşında kadın hasta sol ayak bileğinde ağrı ve şişlik şikayeti ile ortopedi polikliniğine başvurmuş. Yapılan cerrahi eksizyon sonrası kliniğimize ulaşan spesimen 4,5x3,5x1,5 cm ölçülerde; düzgün sınırlı, açık sarı renkli yuvarlak oval şekilli kitle lezyon idi. Makroskopik incelemede kesit yüzü; yer yer krem renkli alanlar içeren açık sarı renkli idi. Mikroskopik incelemede ince fibröz kapsül ile çevrelenmiş matür adipositler arasında matür kondroid doku toplulukları izlendi. Olgu literatür ile uyumlu idi ve kondrolipoma olarak tanılandı.

SONUÇ

Kondrolipoma nadir görülen bir benign mezenkimal tümör olması, özellikle alt ekstremitede sık görülmemesi ve diğer kondroid ve miksoid diferansiasyon gösteren mezenkimal tümörlerde ayırıcı tanıda akılda tutulması gerekliliği nedeniyle literatür eşliğinde sunulmaya değer görülmüştür.
Anahtar Kelimeler : Kondrolipoma, benign mezenkimal tümör