Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
EPS380(729 - Hibrid schwannom/perinörom: nadir bir olgu
Kemik ve Yumuşak Doku Patolojisi
Elif Acar 1, Nil Tokgöz 2, İbrahim Seyhan Çenetoğlu 3, Güldal Esendağlı 1
1 Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı
2 Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı
3 Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı
  Giriş: Benign periferik sinir kılıfı tümörlerinin en sık görülenleri schwannom, nörofibrom ve perinöromdur. Nadir olarak bu tümörler hibrid morfoloji ile karşımıza çıkabilirler. Hibrid morfolojide ortaya çıkan tümörlerden en sık görüleni ise Schwannom/perinöromdur. Laboratuvarımıza klinik olarak lipom ön tanısı ile gönderilen olgumuzu klinik, morfolojik ve immünhistokimyasal bulgular eşliğinde sunmayı amaçladık.

Olgu: 39 yaşında kadın hasta sağ el parmağında kitle şikayetiyle plastik cerrahi polikliniğine başvurdu. Fizik muayenesinde 4. el parmağı proksimal falanksında düzgün sınırlı mobil kitle saptanan hastada yapılan MRG incelemesinde, 4. proksimal interfalangeal eklem radial komşuluğunda cilt altı yağ dokusunda 8x4x3 mm boyutlarında düzgün konturlu, homojen sinyal özelliğinde, kontrast madde enjeksiyonu sonrası yoğun homojen kontrast tutulumu gösteren non-spesifik nodüler lezyon izlendi. Hasta lipom ön tanısı ile ameliyat edildi. Makroskobik olarak 8x4x3 mm boyutlarında, dış yüzü düzgün, kirli beyaz-sarı renkli, elastik kıvamlı kitlesel lezyon izlendi. Histopatolojik incelemede lezyonun yer yer şişkin iğsi hücreler, yer yer ise daha ince kıvrıntılı nükleuslu hücrelerden oluşan girdapsı ve lameller dizilim alanlarına sahip, iyi sınırlı, ancak gerçek kapsül içermeyen yapıda bir yumuşak doku neoplazisi olduğu gözlendi. İmmünohistokimyasal çalışmada S100 ve EMA ile farklı alanlarda yoğunlaşan kuvvetli pozitif boyanma saptandı. Histokimyasal çalışmada retikulum boyası ile lezyonun büyük kısmında hücreleri tek tek çevreleyen retiküler lif ağı izlendi. Lezyon farklı iki pattern barındıran morfolojisi ve buna uygun immünohistokimyasal boyanma özelliği nedeniyle hibrid Schwannoma/perinöroma olarak tanı aldı.

Sonuç: Hibrid Schwannom/perinöromlar Schwann hücreleri ve perinöral hücrelerden köken alan, yüzeyel yumuşak dokuda ağrısız nodül oluşturan benign tümörler olup bu tümörlerin doğru tanısında histopatolojik bulgular ve immünhistokimyasal özelliklerin birlikte değerlendirilmesi önem taşımaktadır. Bu olgu eşliğinde nadir görülen hibrid Schwannom/perinörom'un morfolojik özellikleri ve ayırıcı tanısı kısa literatür bilgisi eşliğinde sunulmuştur.
Anahtar Kelimeler : schwannom, perinöroma, hibrid, benign periferik sinir kılıfı tümörü