Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
EPS116(791 - Desmoplastik malign melanom: 3 olgu sunumu
Dermatopatoloji
Deniz Tunçel 1, Seyhan Özakkoyunlu Hasçiçek 1, Selami Serhat Şirvan 2, Özge Kocaman 1, Fevziye Kabukçuoğlu 1
1 Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Şişli Hamidiye Etfal Suam, Patoloji Abd
2 Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Şişli Hamidiye Etfal Suam, Plastik Ve Rekontrüktif Cerrahi Abd
  Giriş:Desmoplastik malign melanom, özellikle ileri yaşta, güneş hasarı ile ortaya çıkan kutanöz iğsi hücreli melanomların nadir bir varyantıdır. Lezyonda sıklıkla pigmentasyon izlenmediği için nonmelanositik proliferasyon tanısı alarak tanı ve tedavinin gecikmesi ile sonuçlanan bir tanısal tuzak özelliği taşımaktadır. İğsi hücreli melanositler, belirgin desmoplazi ve tipik immünohistokimyasal profili karakteristik özellikleridir. Bu çalışmada desmoplastik malign melanom tanısı almış 3 olgu klinik ve histopatolojik bulguları ile sunulmaktadır.

Olgu:

Olgu 1: 90 yaşında erkek hasta skalpte kitle nedeniyle plastik ve rekonstrüktif cerrahi kliniğine başvuran hastanın lezyonu eksize edilmiş olup histolojik incelemede fibrotik stroma içerisinde belirgin atipi bulguları gösteren atipik iğsi hücreler görüldü. Uygulanan immünohistokimyasal çalışmada S100 ve SOX10 ile yaygın boyanma gözlendi. Diğer melanositik belirteçler ile boyanma saptanmadı. Desmoplastik malign melanom tanısı aldı.

Olgu 2: 44 yaşında erkek hasta sırt, sağ torakolomber bölgede ciltte endürasyona yol açan kitle nedeniyle plastik ve rekonstrüktif cerrahi kliniğine başvurdu. Dermatofibrosarkoma protuberans, histiyositom klinik ön tanıları ile eksize edilen olguya lokal agresif seyredebilecek bir iğsi hücreli lezyon tanısı konularak konsültasyona gönderildi. Ayırıcı tanıya berrak hücreli sarkom ve desmoplastik malign melanom alınmış olup uygulanan immünohistokimyasal ve moleküler çalışma sonuçları desmoplastik malign melanom tanısı ile uyumluydu.

Olgu 3: 56 yaşında erkek hasta 10 yıl önce sol ayak D1 amputasyon ve sol inguinal lenf bezinde lenf bezi metastazı saptanan desmoplastik malign melanom tanılı hastaya ait kemik dokusunu da destrükte eden kitle nedeniyle opere edilen hasta sol dizaltı amputasyon materyali laboratuarımıza gönderildi. Histomorfolojik bulgular ve immünohistokimyasal belirteçler ışığında desmoplastik malign melanom tanısını destekler nitelikteydi.

Sonuç:Desmoplastik malign melanom nadir görülen, sık rekürrens ve metastaz yapma potansiyeli olan ve özellikle patologlar için tanısal açıdan tuzak oluşturabilecek malign bir tümör olması nedeniyle doğru tanı oldukça önemlidir.
Anahtar Kelimeler : Desmoplastik, malign, melanom