Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
EPS341(795 - Uterusun Endometrioid Adenokarsinomu ile Andiferansiye Uterin Sarkomu Birlikteliği: Nadir Bir Kollizyon Tümörü
Jinekopatoloji
Çetin Boran 1, Nur Tunç 1
1 Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Patoloji Ad
  Giriş

Mikst epitelyal ve mezenkimal tümörler oldukça nadir tümörlerdir. WHO-2014 sınıflamasında mikst epitelyal ve mezenkimal tümörler başlığı altında adenomyom, atipik polipoid adenomyom, adenofibrom, adenosarkom ve malign mikst mülleriyan tümör (karsinosarkom) yer almaktadır. Malign mikst mülleriyan tümör (MMMT) bu sınıflamanın en yaygın görülen tümörüdür. Histolojik olarak hem karsinomatöz hem de sarkomatöz elemanlardan oluşur. MMMT? lerin %80-90? ı monoklonal, %10-20? si biklonaldir. Biklonal MMMT olgularının mikroskobik incelemesinde birbirinden bağımsız karsinomatöz ve sarkomatöz komponentlere sahip olduğu görülmektedir. Epitelyal ve mezenkimal bileşenin varlığı kollizyon tümörünü meydana getirmektedir.

Kollizyon tümörleri histolojik olarak farklı iki tümörün birbirinden bağımsız olarak aynı organda bir arada bulunmasıdır. Özofagus, mide, kolon, akciğer, deri, tiroid bezi, meme, uterus ve overde kollizyon tümörleri bildirilmiştir.

Bu çalışmada uterusta endometrioid adenokarsinom ve andiferansiye uterin sarkomdan oluşan bir kollizyon tümörünün klinikopatolojik özellikleri bildirilmiş ve literatür gözden geçirilmiştir.

Olgu

47 yaşında kadın hasta bir aydır devam eden vajinal kanama şikayeti ile Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum bölümüne başvurdu. Pelvik manyetik rezonans görüntülemesinde (pelvik MRG) endometriumda 113 x 101 x 75 mm boyutunda kitle izlendi. Uterus sol posterolateralde 4 cm? lik bir segmentte ikinci bir kitle yapısı görüldü. Hastaya abdominal histerektomi uygulandı.

Materyalin mikroskobik incelemesinde glandüler ve papiller yapılar oluşturmuş epitelyal hücrelerden kurulu malign tümör izlendi. Tümör myometriumun yarısından fazlasına invazeydi.

Myometriumda tariflenen ikinci kitlenin mikroskobik incelemesinde çoğunlukla spindle özellikte atipik hücre demetleri ile karakterli tümöral doku izlendi.

Myometriumdaki kitleye uygulanan immunohistokimyasal çalışmada tümörde CK19, MSA ve SMA ile fokal pozitiflikler görüldü. Vimentin ve CD10 güçlü ve yaygın pozitifti.

Olgu iyi diferansiye endometrioid endometrial adenokarsinom (villoglandüler varyant) ve andiferansiye uterin sarkom olarak raporlandı.

Sonuç

Uterusta kollizyon tümörü bildirilmiştir. Bu özelliklere sahip tümörler MMMT?ler kadar agresif görünmemektedir ve MMMT'lerden kesin ayrımı yapılmalıdır.
Anahtar Kelimeler : Andiferansiye uterin sarkom, endometrioid adenokarsinom, kollizyon tümörü