Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
EPS565(798 - Testis tümörü öntanısıyla orşiektomi yapılan hastada sperm granülomu olgusu
Üropatoloji
Rabia Doğukan 1, Fatih Mert Doğukan 1, Güneş Güner Taş 1
1 Mardin Devlet Hastanesi, Patoloji Bölümü
  Giriş: Sperm granülomu ekstravaze spermatozoalara karşı gelişen kronik inflamatuar bir reaksiyondur. Genellikle vas deferensin cerrahi veya travmatik obstrüksiyonuna sekonder duktal basınç artışı ve sperm çıkışına bağlı gelişirler. Vazektomi sonrası %42?ye varan oranlarda, otopsi serilerinde ise %2,5 oranında bildirilmiştir. Hastalar genellikle ağrı ve epididim bölgesinde şişme şikayeti ile başvururlar. Bazı hastaların öyküsünde travma, epididimit ve orşit bulunur. Bazı vakalarda sperm granülomlarının testiküler tümörleri veya spermatik kord tümörlerini taklit ettiği görülmüştür.

Olgu: 68 yaşında erkek hasta sağ skrotal şişlik ve ağrı nedeniyle hastanemize başvurdu. Hastanın geçmişinde operasyon öyküsü bulunmamaktaydı. Yapılan ultrasonografik incelemede infratestiküler alanda heterojen görünümde artmış vaskülarite gösteren lezyon görüldü. Bu radyolojik bulgularla ayırıcı tanıya enflamatuar süreçler ve yer kaplayan lezyon alınarak orşiektomi yapıldı. Orşiektomi materyaline yapılan kesilerde testis olağan görünümde olup, epididime komşu paratestiküler alanda düzensiz sınırlı 1,5x1x1 cm boyutlarında krem renkli lezyon mevcuttu. Bu alanın histopatolojik değerlendirmesinde çok sayıda ekstravaze interstisyel spermatozoa gölleri ve çevresinde histiositlerden oluşan granülomatöz reaksiyon görüldü. Dev hücre varlığı, nekroz izlenmedi. Uygulanan PAS, GMS ve EZN histokimyasal boya çalışmalarında spesifik etken saptanmadı. Olgu sperm granülomu olarak değerlendirildi.

Sonuç: Sperm granülomları kronik epididimit nedenlerinden biridir. Ayırıcı tanısında sarkoidoz, tüberküloz, fungal ve bakteriyel enfeksiyonlar, malakoplaki gibi granülomatöz reaksiyona yol açan diğer hastalıklar yer alır. Sperm granülomları vasitis nodosaya ve epididimite eşlik edebilir. Bazı olgularda ise testiküler tümörleri veya spermatik kord tümörlerini taklit etmesi ve radyolojik tanıdaki güçlükler nedeniyle orşiektomiyle sonuçlanabilir.
Anahtar Kelimeler : Sperm granülomu, Orşiektomi, Epididimit