Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
EPS593(816 - Prostatik tip üretral polip: bir olgu sunumu
Üropatoloji
Bahar Memiş 1, Leymune Parlak 1
1 Tc. Sbü. Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
  GİRİŞ

Prostatik üretra yerleşimli prostatik tip üretral polipler, diğer üriner epitelyal poliplerin aksine nadir lezyonlardır. Sıklıkla hematüri ile prezente olurlar ve her yaşta görülebilmekle birlikte genellikle genç/orta yaşlarda saptanırlar. Histogenezi tam olarak bilinmemektedir ve yerleşim yerine göre değişiklik gösterdiği düşünülmektedir. Prostatik üretrada yerleşen poliplerin, daha önce geçirilmiş bir travmaya sekonder reaktif metaplastik lezyonlar olarak meydana geldiği ileri sürülmektedir.

OLGU

Daha öncesine ait üriner patoloji ya da operasyon öyküsü olmayan, diyabet ve hipertansiyon tanıları ile takip edilen 69 yaşında erkek hasta; yaklaşık bir yıldır mevcut olan, idrar yaparken zorlanma, kesik işeme, keseyi tam boşaltmama gibi şikayetler ile ikinci kez kliniğe başvurdu. Bir önceki başvurusunda aldığı medikal tedaviden fayda görmeyen hastanın yapılan tetkiklerinde, mikroskopik hematürisi de saptanması üzerine, klinik olarak benign prostat hiperplazisi ön tanısıyla transüreteral endoskopik rezeksiyon uygulandı. Yaklaşık 8 gram ağırlıkta olan dokunun mikroskopik incelemesinde, prostat dokusunda nodüler hiperplazi bulgularının yanısıra, prostatik üretrada papiller arkitektürde lezyon saptandı. Normal ürotelyal epitel ile devamlılık gösteren lezyon, benign prostatik tip kolumnar epitel ve nadir ürotelyal epitel ile döşeli fibrovasküler korlar içeren gerçek papiller yapılardan ve seyrek prostatik gland bulunan stromadan oluşmaktaydı.

SONUÇ

Prostatik tip üretral polipler; boyutları 1-6 mm arasında değişen, genellikle mikroskopik boyutlarda lezyonlar oldukları için çoğu olguda endoskopik incelemede tanınamayan, en sık hematüri olmak üzere diğer alt üriner sistem semptomları ile prezente olan, az rastlanılan benign tümörlerdir. Literatürde nadir malign transformasyon bildirilmiş olup, ürogenital sistemin diğer benign ve malign lezyonları ile ayırıcı tanıda akılda tutulması gereklidir.
Anahtar Kelimeler : Prostatik üretra; Polip