Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
EPS117(820 - Tiroidde malign teratoma: olgu sunumu
Endokrin Patoloji
Gamze Erkılınç 1, İbrahim Metin Çiriş 1, Nermin Karahan 1, Özlem Durak 1
1 Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıbbı Patoloji Abd, Isparta
  Giriş: Teratomlar sıklıkla over ve testiste görülmekle birlikte daha az sıklıkta mediastende, retroperitonda ve daha da nadir olarak santral sinir sistemi, karaciğer, nazal sinüs, servikal bölge ve tiroidde görülür. Malign tiroid teratomları oldukça agresif seyirli tümörlerdir. Bu makalede kliniğimizde ilk defa tanısını koyduğumuz, oldukça nadir olarak görülen tiroidin primer malign teratomasının sitoloji ve doku tanısı sunulmuştur.

Olgu: 39 yaşında kadın hasta 1 ay önce boyunda şişlik şikayeti ile dış merkezde usg yaptırıp hastanemize başvurdu. Fizik muayenede tiroid palpable olarak izlendi. Laboratuvar bulgularından kalsiyum hafif düşük (8 mg/dl) olarak izlenmiş olup tiroid fonksiyonlarında anlamlı bir özellik gözlenmedi. Boyun ultrasonografisinde sağ lobdan alınan ince iğne aspirasyon biyopsisinin mikroskopik incelemesinde sellüler sıkışma artefaktı gösteren koyu nükleuslu sitoplazması seçilemeyen tabakalar oluşturmuş atipik hücre grupları izlenmiş olup olgu lenfoid malignite veya epitelyal malignite yönünden kuşkulu olarak rapor edildi. Sitoloji sonucu hastaya uygulan total tiroidektomi materyallinde makroskopik olarak sağ lobda lokalize 5x4x3,5 cm ölçülerinde sağ lobu tama yakın dolduran cerrahi sınıra bitişik düzensiz sınırlı yer yer çevresinde bütünlüğü bozulmuş kapsül benzeri yapı bulunan solid beyaz renkli, kistik kanamalı alanlar içeren tümöral lezyon izlendi. Mikroskopik incelemede komşuluğunda lenfositik tiroiditis izlenen arada matür kıkırdak dokusu, benign görünümde gland yapıları, hiposellüler miksoid görünümde alanlar izlenen çoğu alanda küçük hiperkromatik nükleuslu sellüler görünümde belirgin bir patern göstermeyen solid hücre gruplarından oluşan tümör dikkati çekti. x40 lik büyütmede 4 odaktan fazla immatür alan izlendi. İmmünhistokimyasal çalışmada tiroglobulin ile tümör komşuluğunda izlenen normal tiroid dokusunda boyanma gözlendi.

Tartışma: WHO 2017?de tiroid tümörleri yeniden sınıflandırılmış olup tiroid teratomaları; grade 0 (benign teratoma): tamamen matür odak içeren, grade 1(benign teratoma): genel olarak matür görünümde, x40?lık objektifte 1 immatür odak içeren, grade 2( immatür teratoma): x40?lık objektifte 2-4 immatür odak içeren, grade3 ( malign teratoma): x40?lık büyütmede 4?ten fazla immatür odak içeren şeklinde derecelendirilmiştir. Tiroidin primer teratoması diyebilmemiz için çevresinde normal tiroid dokusunu görmemiz gereklidir.
Anahtar Kelimeler : Tiroid, malign, teratoma, primer