Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
EPS576(822 - Mesanenin lenfoepitelyoma benzeri karsinomu, nadir bir olgu sunumu
Üropatoloji
Fahriye Kılınç 1, Fulya Gökalp 1, Pembe Oltulu 1, Sıddıka Fındık 1, Salim Güngör 1
1 Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı
  Giriş:

Lenfoepitelyomalar nazofarinksin andiferansiye malign epitelyal tümörüdür. Morfolojik olarak bu tümörlere benzeyen ve çeşitli yerleşim yerlerinde (prostat, meme, serviks, deri, akciğer, timus, mide, tükrük bezleri) gelişebilen tümörler lenfoepitelyoma benzeri karsinom (LEBK) olarak isimlendirilmektedir. Bu bildiride mesane lokalizasyonu nadir olan LEBK olgusu histolojik özellikleriyle sunulmaktadır.

Olgu:

Hematüri şikayetiyle hastanemiz üroloji polikliniğine başvuran 80 yaşında erkek hastanın tetkiklerinde mesane sağ yan duvarını dolduran, tam kat duvar tutulumu gösteren, perivezikal yağlı dokuya spiküler uzanımlar gösteren solid kitle saptanmıştır. Gönderilen 16 cc hacimli transüretral rezeksiyon materyalinin histopatolojik incelemesinde sinsityal tabakalar, gruplar ya da tek tek infiltrasyon oluşturan, pleomorfik nükleuslu, belirgin nükleollü karsinom hücreleri ve çoğu alanda bu hücreleri örten lenfosit baskınlığında yoğun inflamatuar infiltrasyon izlendi. Tümörde nekroz ve muskularis propria invazyonu görüldü. İmmünohistokimyasal çalışmada tümör hücrelerinde Pansitokeratin ve GATA-3 (+), trombomodülin, P63 ve Sitokeratin-7 bir kısmında (+), lenfositlerde LCA (+)?ti. Konvansiyonel ürotelyal karsinom alanları da mevcuttu.

Sonuç:

Mesanenin LEBK?u invaziv ürotelyal karsinomun nadir bir varyantıdır, tüm mesane karsinomlarının yaklaşık %1?ini oluşturur. İlk kez tanımlandığı 1991 yılından bu yana 200?den az olgu bildirilmiştir. Çeşitli çalışmalarda Epstein-Barr Virüsü ile ilişkisi araştırılmış, diğer organlarda görülenlerin aksine mesanenin LEBK?unun ilişkisi bugüne kadar tespit edilmemiştir. Ürotelyumdan derive olur ve sıklıkla konvansiyonel ürotelyal karsinom komponentiyle mikst bulunur. Tümörde izlenen LEBK oranına göre 3 tipi belirlenmiştir: Saf (%100), baskın (%50-99), fokal (<%50). Nadir görülen tümörler olduğu için prognozla ve tedaviyle ilgili kısıtlı bilgi bulunmaktadır, saf ve baskın formda olan olguların fokal olan forma göre daha iyi prognozlu olduğunu bildiren çalışmalar vardır. Olgumuzdaki gibi tanı sırasında çoğu muskularis propriaya invazedir. Yüzeyde ürotelyumda karsinoma in situ bulunabilir. Ayırıcı tanıda lenfoma, belirgin stromal lenfositik infiltrasyon içeren kötü diferansiye karsinom ve ezilmiş, sınırlı biyopsilerde abartılı kronik sistit yer almaktadır. Keratin boyama ile epitelyal tümör hücrelerinin açığa çıkması tanıda yardımcı olacaktır. Sinsityal yapılanma ve tipik sitomorfolojik özellikler LEBK tanısı için gereklidir.
Anahtar Kelimeler : Lenfoepitelyoma benzeri karsinom, mesane, olgu sunumu