Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
PB012(831) - Mantle hücreli lenfomaya eşlik eden in situ foliküler neoplazi odakları
Hematopatoloji
Selçuk Cin 1, Ahu Senem Demiröz 1, Hilal Akı 1, Nükhet Tüzüner 1
1 İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa- Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  GİRİŞ

Komposit lenfomalar, 2 ya da daha fazla farklı tiplerde lenfomanın aynı organ/ dokuda bir arada görüldüğü nadir vakalardır. 2016 Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) sınıflamasına kadar in situ foliküler lenfoma olarak tanımlanan in situ foliküler neoplazi; germinal merkezlerde sınırlı, Bcl-2 translokasyonu taşıyan B hücrelerinin kolonizasyonu olarak ifade edilmektedir. Tek başına görülebileceği gibi başka bir lenfomaya da eşlik edebilmektedir. Olgumuz da, mantle hücreli lenfoma ile birliktelik gösteren in situ foliküler neoplazi olup, bu nadir olgu iki antitenin birlikteliğine dikkat çekmek amacıyla sunulmuştur.

OLGU

65 yaşında erkek hasta, 2017 yılında, boynunda, koltuk altında, ve kasıklarında şişlik şikayeti ile hastaneye başvurmuş. Çekilen PET/BT? de; en büyüğü servikalde 6,3 cm olmak üzere hipermetabolik (SUVmaks:12-24.6 ) yaygın lenfadenomegaliler saptanmış. Eksize edilen servikal lenf düğümüne ait preperatlar tarafımızca değerlendirildi. Olgunun mikroskobik incelemesinde; lenf nodunun çeşitli boyutlarda foliküllerden oluştuğu, germinal merkezlerin daraldığı ve mantle zonların genişlediği, bazı seyrek foliküllerde ise germinal merkezlerin tamamen ortadan kalktığı görülmüştür. Genişlemiş mantle zonları ve foliküllerin bir kısmı ile interstisyel atipik hücrelerde CD20 (+), CD5 (+), Siklin D1 (+), Bcl-2 (+), CD10 ve Bcl-6 ise negatif olarak bulunmuştur. Bazı kolonize foliküllerde germinal merkezi dolduran ya da germinal merkez içerisine serpilmiş CD10 (+), Bcl-6 (+), Bcl-2 (+), CD20 (+), Siklin D1 (-), CD5 (-) sentrosit ve sentroblast benzeri hücreler izlenmiştir. Olgu bu hali ile lenf düğümünde mantle hücreli lenfoma yayılımı ve birkaç folikülde insitu foliküler neoplazi olarak raporlanmıştır.

SONUÇ

Reaktif lenf nodu biyopsilerinde %2 oranında in situ foliküler neoplazi tespit edildiği bildirilmektedir. İn situ neoplazilerden aşikar lenfoma gelişimi de oldukça düşüktür. Ancak foliküler lenfomaya ve bunun dışında kalan B hücreli lenfomalara, periferik T hücreli lenfomalara, farklı tipte karsinomlar ile malign melanomlara eşlik edebileceği bildirildiğinden in situ neoplaziler uyarıcı olmalıdır.
Anahtar Kelimeler : İn situ foliküler neoplazi, Lenf nodu, Mantle hücreli lenfoma