Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
PL052(832) - Mide karsinomlarında PD-1 ve PD-L1 ekspresyonunun prognostik parametreler ve sağkalımla ilişkisi
Gastrointestinal Patoloji
Ahmet Faruk Arman 1, Berna Savaş 2, Hakan Akbulut 3, Arzu Ensari 2
1 Ordu Devlet Hastanesi
2 Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı
3 Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Anabilim Dalı
  AMAÇ

Son yıllarda tümörü hedef alan immün tedavilerin geliştirilmesi, bu tedavilerden en yüksek yararı görecek hasta gruplarının belirlenmesini sağlayacak biyobelirteçlerin ortaya konması gerekliliğini gündeme getirmiştir. Bu amaçla birçok araştırmaya konu olan PD-1, immünite ve tolerans süreçlerinde T hücre işlevlerinin düzenlenmesinde önemli görevleri bulunan bir koreseptör proteindir ve PD-L1 ve PD-L2 olarak adlandırılan ve tümör hücrelerinde de eksprese edilebilen iki ligandı bulunmaktadır. Tam bir görüş birliği bulunmamakla birlikte, bazı çalışmalarda PD-L1 ekspresyonunun mide kanserlerinde, hedefe yönelik tedavilere yanıtı öngören, prediktif bir biyobelirteç olabileceği sonucuna ulaşılmıştır.

GEREÇ VE YÖNTEM

Çalışmamızda, mide kanseri tanısı almış 220 olguya ait rezeksiyon materyallerinden elde edilen tümör dokularında, tümör mikroçevresinin önemli komponentlerinden biri olan tümör infiltre eden lenfositlerin (TİL) yoğunluğu ile immünhistokimyasal olarak PD-1 ve PD-L1 ekspresyonlarının klinikopatolojik prognostik faktörler ve sağkalımla ilişkileri araştırılmıştır.

BULGULAR

Olguların stromal TİL yüzdeleri ile tümör hücrelerindeki PD-L1 boyanma yüzdeleri arasında bir ilişki saptanmazken, intratümöral TİL varlığında tümörde PD-L1 pozitifliği daha sık olarak gözlenmiş ve bu olgularda tümörde PD-L1 boyanma yüzdeleri anlamlı olarak yüksek bulunmuştur. Benzer olarak immün hücrelerde PD-L1 ekspresyonu bulunduran olgularda, bulundurmayan olgulara göre stromal TİL yüzdeleri anlamlı olarak yüksek bulunmuştur. İntratümöral ve invazyon sınırında TİL bulunduran olgularda, bulundurmayanlara göre, immün hücrelerdeki PD-L1 ve PD-1 boyanma yüzdeleri yüksek olarak izlenmiştir. Stromal TİL yüzdeleri ile immün hücrelerdeki PD-L1 boyanma yüzdeleri arasında korelasyon izlenmezken, PD-1 ile stromal TİL yüzdesinin korele olduğu görülmüştür. PD-L1 ve PD-1 ekspresyonları sağkalım açısından değerlendirildiğinde, tümör hücrelerinde PD-L1 pozitifliği gösteren olgularda ortalama sağkalım süresi, diğer olgulara göre anlamlı olarak daha uzun bulunmuştur.

SONUÇ

Bulgularımız, literatür eşliğinde değerlendirildiğinde, PD-L1 ve PD-1 ekspresyonlarının immünterapiden yarar görebilecek hasta gruplarının belirlenmesi ve olguların prognostik değerlendirmesine katkı sağlayabileceği düşünülmüştür.
Anahtar Kelimeler : PD-1, PD-L1, Tümör infiltre eden lenfositler, Mide karsinomu