Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
EPS069(844 - Hirudoterapi Sonrası Gelişen Psödolenfoma Olgusu
Dermatopatoloji
Gamze Kulduk 1, Özben Yalçın 1, Sinem Ayşe Örnek 2
1 Okmeydanı Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Tibbi Patoloji
2 Okmeydanı Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Dermatoloji Kliniği
  GİRİŞ

Psödelenfomalar, T ve B lenfositlerin poliklonal benign proliferasyonu olup, klinik ve patolojik olarak lenfomalarla karışabilen lenfoid hiperplazi tablosudur. Etyolojide ilaçlar, böcek ısırığı, aşı, dövme gibi faktörler bulunmakla birlikte çoğunluğu idiopatiktir. Hirudoterapi (sülük uygulaması) son dönemde uygulaması artan, ağrı, eklem hastalıkları, kan dolaşım bozuklukları gibi durumlarda kullanılan geneksel ve tamamlayıcı tıp yöntemlerinden biridir. Hirudoterapi sonrası gelişen psödolenfoma vakasını klinik ve histopatolojik bulgular eşliğinde sunmayı amaçladık.

OLGU

54 yaşında kadın hasta, 1 yıl önce servikal spondilolistezi nedeniyle, boyun ve yüz bölgesine sülük uygulandıktan sonra gelişen infiltre eritemli papülonodüler lezyonlar nedeniyle hastanemiz dermatoloji kliniğine başvurdu. Yapılan dermatolojik inceleme sonrası alınan punch biyopsinin kesitlerinde dermiste yüzeyel ve derin yerleşimli, eozinofil lökositlerin de eşlik ettiği, yer yer germinal merkezleri seçilen lenfoid follikül yapıları oluşturmuş perivasküler yoğun mikst tipte lenfositik inflamasyon görülmüştür. İmmünhistokimyasal çalışmada CD3, CD20 ve CD30 ile reaktif hiperplazi yönünde boyanma izlendi.

SONUÇ

Psödolenfomalar, klinik ve patolojik olarak kutanöz lenfomalarla karışabilecek antiteteler olması sebebiyle ayırıcı tanı yapılması açısından önemlidir. Hirudoterapi son dönemde popüler bir tedavi yöntemi olmakla birlikte lokal cilt lezyonları, kanama, anemi, allerji ve enfeksiyon gibi yan etkileri bulunmaktadır. Biz de hirudoterapi sonrası gelişebilecek psödolenfoma olgusunun, dikkat edilmesi gereken bir durum olduğunu vurgulamak istedik.
Anahtar Kelimeler : Hirudoterapi, psödolenfoma