Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
EPS356(845 - Overde Hiperkalsemik Tip Küçük Hücreli Karsinom
Jinekopatoloji
Gökçe Su Gökçe 1, Büşra Ekinci 1, Esin Yiğitbaşı 1, Hasan Yüksel 2, Nil Çulhacı 1
1 Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı
2 Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları Ve Doğum Anabilim Dalı
  Giriş

Overin primer küçük hücreli karsinomları nadir görülen ve agresif gidiş gösteren tümörlerdir. Hiperkalsemik ve pulmoner tip olarak tanımlanan 2 tipi bulunan primer küçük hücreli karsinomların en sık görülen tipi hiperkalsemik tiptir. Granüloza hücreli tümör ile karıştırılabilen yüksek dereceli bir ovaryan malignitedir. Genç kadınlarda görülür. Olguların yarısından fazlasında operasyon sonrası normale dönen hiperkalsemiye neden olurlar.

Olgu

39 yaşında kadın hasta şiddetli karın ağrısı sebebiyle kadın hastalıkları ve doğum polikliniğine başvurdu. Radyolojik incelemede overde 17x15x9 cm boyutlarda kistik dejenerasyon gösteren hipoekoik lezyon (over tümörü?) tespit edildi. Hastaya total abdominal histerektomi, bilateral salphingooferektomi, lenf nodu diseksiyonu ve omentektomi operasyonu yapıldı.Hastanın operasyon öncesi 17.2 mg/dl (normal değer aralığı 8.4 mg/dl-10.2 mg/dl) olan kalsiyum değeri operasyon sonrası 6.1 mg/dl'ye düştü. İntraoperatif konsültasyona gönderilen sağ adneks 1660 gr ağırlığında 20x19x9,5 cm boyutlarında dış yüzü lobüle kontürlü kirli beyaz renkte yer yer kanamalı izlendi. Kesit yüzü, içinden seröz sıvı boşalan yer yer septalarla ayrılmış yer yer daha solid görünümde kirli beyaz renkte görüldü. Frozen sonucu malign olarak bildirildi. Biyopsi örneğinin histopatolojik değerlendirilmesinde kanama ve geniş nekroz alanları arasında küçük uniform dar sitoplazmalı hücrelerden oluşan tümöral lezyon izlendi. Lezyonda 10 büyük büyütme alanında 19 mitoz saptandı. İmmunhistokimyasal olarak uygulanan EMA fokal pozitif, WT-1 zayıf pozitif, Sinaptofizin ve CD56 fokal pozitif, İnhibin negatif, Ki67 indeksi %40 bulundu. Olguya bu bulgularla ''Overi Hiperkalsemik Tip Küçük Hücreli Karsinomu'' tanısı verildi.

Sonuç

Hiperkalsemik tip küçük hücreli over karsinomu 7-43 yaş aralığındaki kadınları etkileyen agresif bir over tümörüdür. Olguların %60'ında hiperkalsemi saptandığından adneksiyel semptomlarla başvurmuş genç kadın hastada hiperkalsemi saptandığında alert olunmalıdır. Ayrıca ailesel kalıtım saptanan vakalar bulunduğundan tanı alan olguların ailelerindeki diğer bireylerin taranması önem arzetmektedir.
Anahtar Kelimeler : ovaryan küçük hücreli karsinom, hiperkalsemik