Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
EPS091(848 - Nevoid melanoma: olgu sunumu
Dermatopatoloji
Nermin Karahan 1, İbrahim Metin Çiriş 1, Birgül Aydoğan 2, Gamze Erkılınç 1, Özlem Durak 1
1 Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbı Patoloji Anabilim Dalı, Isparta
2 Isparta Şehir Hastanesi Tıbbı Patoloji Anabilim Dalı
  Giriş: Nevoid Melanoma benign melanositik lezyonlarla karışabilen nadir bir melanoma subtipidir. 1980?de Levene nevoid melanomayı psödonevoid ve verrüköz melanoma olarak tariflemiştir. Nevoid Melanoma histomorfolojik olarak intradermal nevüs ve diğer iğsi, epiteloid hücreli nevüsleri anımsatabilir. Literatürde benign melanositik lezyon tanısı alma oranı % 20-30 olarak bildirilmiştir. Bu makalede nadir ve melanositik lezyonlara bakarken akılda tutulması gereken bir melanoma subtipi olan nevoid melanoma sunulmuştur.

Olgu: 30 yaşında erkek hasta çocukluğundan beri kulak kepçesinde var olan lezyonun son 1-2 ay içerisinde büyümesi ve yüzeyinde kanama olması nedeni ile Isparta Şehir Hastanesi Plastik Cerrahi Bölümünende lezyonun eksizyonu yapılmıştır. Makroskopik incelemede 0,8x0,9x0,4 cm ölçülerinde deri derialtı dokusu yüzeyinde en yakın cerrahi sınırda devam eden 1,2x1x0,5 cm ölçülerinde siyah renkli lezyon izlenmiş olup mikroskopisinde yüzeyi ülsere görünümde polipoid lezyonda yüzeyden derine doğru matürasyonda kaybın dikkati çektiği, fokal alanlarda olağan görünümde yuvalar yapan belirgin bir atipinin izlenmediği, çoğu alanda yuvalar şeklinde nükleer irileşme gösteren, eozinofilik nükleollu yer yer kahverenkli pigment içeren hücrelerden oluşan arada tipik ve atipik mitozların dikkati çektiği lezyon izlendi. Olgu Malign Melanoma şüphesi ile Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbı Patoloji Anabilim Dalına konsülte edildi. Kliniğimizde yapılan immünhistokimyasal çalışmada tariflenen hücrelerde HMB45, MelanA, S100 ile yaygın ekspresyon izlenmiş olup Ki67 ile proliferasyon indeksi % 30 olarak değerlendirildi. SiklinD1 ile lezyonda yaygın ekspresyon gözlendi. Histomorfolojik ve immünhistokimyasal bulgular eşliğinde olguya nevoid melanoma tanısı konuldu.

Tartışma: Nevoid melanomayı benign melanositik nevüslerden ayıran en önemli özellik lezyonun tabanına doğru çok sayıda mitozun gözlenmesidir. Belirgin arkitektürel kayıp mevcut değildir. Nevoid melanomada matürasyonda kayıp olduğu için HMB45 ile lezyonun tabanına doğru dağınık halde yaygın boyanma izlenirken banal nevüslerde lezyonun yüzeyinde boyanma vardır. Melanositik lezyonları değerlendirirken lezyonun derinliklerinde mitoz görülmesi çok beklenen bir durum değildir. Matürasyonun azaldığını düşündüğümüz vakalarda mitoz açısından dikkatli değerlendirme yapılması gerekmektedir. Nevoid melanoma akla gelmediğinde günlük pratikte kolaylıkla atlanabilecek bir malign melanoma subtipidir.
Anahtar Kelimeler : Melanoma, nevoid, mitoz, matürasyon, nevüs