Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
EPS406(853 - KLİTORİSİN NADİR GÖRÜLEN TÜMÖRÜ ?SCHWANNOM?: OLGU SUNUMU
Kemik ve Yumuşak Doku Patolojisi
Seda Duman Öztürk 1, Umay Kiraz 1, Bora Gürel 1, Çiğdem Vural 1
1 Kocaeli Üniversitesi Patoloji Anabilim Dalı
  GİRİŞ

Schwannomlar; periferik sinirlerin nodüler, soliter benign tümörleridir. Daha çok baş-boyun, ekstremiteler, arka mediasten ve retroperitonda görülürler. Dış genital sistemde nadir görülmekle birlikte, literatürde sadece birkaç vaka yayını vardır.

OLGU

66 yaşında, son adet tarihi 20 yıl önce olan kadın hasta; klitoriste 2 yıldır bulunan kitle ve bu bası nedeniyle idrar yapmada zorluk şikayetleri ile jinekoloji polikliniğine başvurmuştur. Fizik muayenede klitoriste yaklaşık 3 cm çapında kistik lezyon saptanarak, Bartholin kisti ön tanısı ile total eksize edilip, tarafımıza gönderilmiştir.

Gönderilen materyal makroskopik olarak; bütünlüğü bozulmuş en büyüğü 1,5 cm çapında, kesit yüzü homojen, sarı-beyaz renkte, yumuşak kıvamlı 4 adet doku fragmanından ibaretti. Kesitlerinde kollajen lifler arasında; uzun dar ve dalga şekilli nükleuslara sahip hücrelerden meydana gelen iğsi hücreli tümöral lezyon görüldü. Daha hücresel ve daha az hücresel, miksoid alanların olduğu ve bu alanlar arasında nükleer palizatlanmanın varlığı dikkati çekti. Mitoz, nekroz veya atipi görülmedi. İmmünhistokimyasal olarak; S100?ün yaygın kuvvetli pozitif, SMA?nın negatif ve Ki67 proliferasyon indeksinin %1 olması üzerine olgu ?Schwannom? olarak raporlandı.

SONUÇ

Klitoris sinir dokusundan oldukça zengin olmasına rağmen schwannom vakası İngilizce literatürde sadece 7 olguda bildirilmiştir. Bizim olgumuz da; klitoral bölgede oldukça nadir görülmesine rağmen, bu bölgenin iğsi hücreli tümörleri arasında ayırıcı tanıda yer alması gerektiğinin vurgulanması amacı ile sunulmaya değer görülmüş ve literatür gözden geçirilmiştir.
Anahtar Kelimeler : klitoris, schwannom, iğsi hücreli tümör