Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
EPS623(860 - Plazmositoid ve nested varyant invaziv üretelyal karsinom olgu sunumu
Üropatoloji
Taha Cumhan Şavlı 1, Oğuzhan Okcu 2, Tuğçe Bölme Şavlı 3, Kemal Behzatoğlu 4
1 S.b.ü İstanbul Suam, Tıbbi Patoloji
2 Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Tıbbi Patoloji
3 S.b.ü İstanbul Bağcılar Suam, Tıbbi Patoloji
4 Acıbadem Sağlık Grubu, Tıbbi Patoloji
  Giriş

Mesane kanseri olgularının %90?ı epitelyal kökenli olup bunların da %85-%90 kadarını ürotelyal karsinomlar oluşturmaktadır. İnvaziv ürotelyal karsinomlarda %10-25 oranında farklı morfolojide varyantlar izlenmektedir. Varyantların farklı prognostik öneme sahip olmaları ve farklı tedavi yaklaşımları gerektirebilmeleri nedeniyle tanınmaları ve patoloji raporlarında bildirilmeleri gerekmektedir.

Olgu

İdrardan kan gelme şikayeti ile üroloji polikliniğine başvuran 72 yaşındaki erkek hastaya yapılan ultrasonografide, mesanede kitlesel lezyon saptanması üzerine transüretral rezeksiyon uygulandı. Biyopsi materyalinin mikroskopik incelemesinde küçük hiperkromatik nükleuslu, plazmasitoid morfolojide kord ve yuva yapıları ile bu alanlara bitişik benign görünümlü hücrelerden oluşan küçük yuva yapıları oluşturan, kas tabakasına invaze tümöral infiltrasyon izlenmektedir. Uygulanan CD138 ve Pankeratin immünhistokimyasal belirteçleri pozitif sonuç vermiştir. Olgu plazmasitoid ve nested özellikler gösteren invaziv ürotelyal karsinom olarak raporlanmıştır. Tanı sonrası yapılan tüm vücut kemik sintigrafisinde sternumda ve her iki hemitoraks kostalarında daha belirgin olmak üzere iskelet sisteminde yaygın aktivite tutulumu izlenmektedir. Bu tutulumlar yaygın metastatik hastalık lehine yorumlanmıştır.

Sonuç

Mesane ürotelyal epitelinin yüksek metaplastik değişim kapasitesi ve farklı embriyolojik yapılardan köken alması invaziv ürotelyal karsinomlarında çok farklı diferansiyasyonlara sebep olabilmektedir. Olgumuzda olduğu gibi nadir olgularda birden fazla varyant birlikte görülebilmektedir. Literatürde en sık skuamöz, glandüler ve mikropapiller varyantlar bildirilirken plazmasitoid ve nested varyant daha nadiren saptanmaktadır. Plazmasitoid ve nested varyant ürotelyal karsinomlar erken invazyon, lenf nodu ve uzak organ metastaz kapasiteleri ve tanı anında sıklıkla ileri evreli olmaları nedeniyle agresif seyirli tümörlerdir.
Anahtar Kelimeler : Mesane, ürotelyal karsinom, plazmositoid varyant, nested varyant